Мартин Митев: Държавата не е абдикирала от грижата за хората с психични проблеми

16.11.2018 7:08

„Да инвестираш днес, се изисква и мъдрост, и смелост, и находчивост. Находчивост, защото трябва да усетиш кои са нишите, в случая нишите в нашето здравеопазване. Затова искам да ви поздравя с откриването на първия в страната Център за психо-социална рехабилитация, и то в Плевен.“

С тези думи председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев се обърна към екипа на най-новото здравно заведение в града, което бе официално открито вчера в присъствието на много гости. Първият в страната Център за психо-социална рехабилитация се намира в парк „Кайлъка“ /бившата вила „Спартак“/ и ще помага на хора с психични проблеми да не остават в изолация, като прилага нов модел и методика за психична здравна помощ. Зад новата здравна инвестиция в града стоят имената на д-р Пламен Атанасов – мениджър на Центъра, и д-р Камелия Дочева – управител.

В поздравлението си към домакините на събитието Мартин Митев подчерта, че държавата не е абдикирала от грижата за хората с психични проблеми. Напротив. „Психиатричната помощ се финансира изцяло от държавата и именно по тази причина няма клинични пътеки за психиатричните заболявания. Т. е. държавата е поела изцяло тази грижа, така както нейна грижа е финансирането на ражданията, борбата с туберкулозата и всяко социално значимо заболяване. Проблемът тук е друг. Проблемът е, че държавата се грижи изцяло за острия стадий на психичното заболяване, но след неговото медикаментозно овладяване тези болни се връщат отново в домовете си, при своите близки. Близките им обаче не могат да се справят с необходимите специализирани медицински грижи и няма как да ги върнат към нормалния им начин на живот. Тук е нишата, за която в случая говорим. Затова съм сигурен в успеха на това ново начинание в Плевен“, заяви Мартин Митев и пожела успех на екипа на Центъра.

Официалните гости бяха още представители на Постоянната комисия „Здравеопазване и социална политика“ в местния парламент в лицето на председателя й проф. д-р Начко Тоцев и общинския съветник Катя Христова, общинският съветник и зам.-председател на ОбС – Плевен Николай Николов Маринов, кметът на община Плевен Георг Спартански, колеги, приятели и близки на домакините. Церемонията започна с водосвет за здраве, след което д-р Пламен Атанасов представи накратко идеята и функциите на новия Център.

Успех на Центъра пожелаха още кметът Георг Спартански и председателят на Здравната комисия проф. Начко Тоцев, като и двамата приветстваха идеята и нейната реализация.

Новият Център за психо-социална рехабилитация ще предлага иновативни терапии, като за целта е сформиран екип от лекари – психиатри, психолози, социални работници, арт- и кинезитерапевти. Те ще работят по терапевтични програми за медикаментозно поддържащо лечение, индивидуална и групова психотерапия, арт- и музикотерапия. По този начин ще се запълни важна ниша от здравеопазването – продължително възстановяване и ресоциализация на пациенти с психични проблеми след овладяване на състоянието им в специализираните болнични заведения.

Снимки и информация: ОбС – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: