15 ноември – Ден без пешеходци – жертви на пътя

15.11.2018 7:40

15.11.peshehodci

15 ноември е избран за Ден без пешеходци-жертви на пътя. Ето и някои препоръки към пешеходците, отправени от пътните полицаи:

Станете видими за останалите участници в движението!  

За своята лична безопасност и за тази на своите деца се снабдете с връхни дрехи с вградени светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка.

Не бързайте да пресичате!

По пътищата има множество неосветени маршрути. Ако ви предстои да пресечете пътя на неосветен участък и забележите приближаващ автомобил, изчакайте го и едва тогава пресечете безопасно.

Проявете търпение на спирките на масовия обществен транспорт!

Когато заедно с много други хора чакате на спирката, не подхождайте към автобуса, тролейбуса или трамвая още преди да е спрял. Блъскайки се с останалите, може да се подхлъзнете и да попаднете под колелата на спиращото превозно средство.

Пазете се от застигащи ви автомобили!

Когато се движите пеша извън населените места, не забравяйте, че трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток, а при наличие на банкет – по него. Така ще може навреме да видите приближаващия автомобил и да вземете предпазни мерки.

Пазете си при намалена видимост!

Движещите се пеша при намалена видимост, особено при обилен снеговалеж, са още по-трудно забележими за шофьорите – и поради снежната пелена пред фаровете, и поради побелелите им връхни дрехи. В такава ситуация, за да не стане злополука, е много важно пешеходците да напуснат платното или изчистената ивица от него до отминаването на приближаващ отпред или отзад автомобил.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: