Председателят на ОбС-Плевен призовава всеки да помага в каузата за борба с диабета

14.11.2018 12:18

„Тревожната статистика по отношение на диабета ни задължава като общество да направим всички възможно, за да спрем темпа на нарастване на това заболяване. Всеки един от нас трябва да помага в тази кауза с каквото може.“

Това заяви председателят на Общинския съвет Мартин Митев, който от години е лично ангажиран с темата за борба с диабета. „Заедно със сдружение „Диабет“ с председател Даниела Илиева в Плевен от години провеждаме различни инициативи, свързани със заболяването. Идеята на тези прояви е да накараме обществото да обърне внимание на проблема, да знаем какво представлява заболяването и как да се справяме с него. Превенцията е това, което можем да направим, за да ограничим пораженията от диабета. А на хората с диабет неведнъж съм казвал – за мен вие сте едни бойци в живота, защото знам как и с какво трябва да се борите, за да живеете“, сподели Мартин Митев.

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация. Днес диабетът е едно от най-често срещаните социално значими заболявания. У нас над 577 000 души живеят с тази диагноза, децата са над 2000. Има и стотици с диабет, но не знаят и не се лекуват. Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: