Ивет Горанова спечели исторически бронзов медал на Световното по олимпийско карате

10.11.2018 15:07

Българката Ивет Горанова записа историческо постижение на световното първенство по олимпийско карате за мъже и жени в испанската столица Мадрид. Горанова спечели бронзовия медал в категория до 55 килограма „Кумите“, която е една от олимпийските категории. В спора за отличието българката победи Сара Ямада от Япония с 3:2 съдийски гласа, след като редовното време завърши 1:1, съобщава sportal.bg.

Това е най-големият успех, постиган от български състезател на световно първенство по карате за мъже и жени и най-голям успех в историята на олимпийското карате в България. Това доближава Горанова много до спечелването на квота за Олимпийските игри в Токио 2020. Ивет Горанова, която е през 2018-а навърши 18-години, дебютира на световно първенство при жените. В нейната категория имаше общо 75 състезателки.

Българката започна участието си на шампионата със страхотна победа в първия кръг с 3:1 срещу водачката в световната ранглиста и европейска шампионка Анжелика Терлюга от Украйна. Във втория кръг Горанова загуби с 0:1 от Дорота Банашчик (Полша). Полякинята обаче стигна до финала и изтегли българката в репешажите за бронза. В тях Горанова записа нови три победи.

В първия репешаж българката елиминира с 3:0 Талия Алкантара Тереро (Доминиканска република), във втората среща победи с 5:5 и съдийско решение Осеан Ганиеро (Бенин). В третия репешаж Ивет Горанова постигна изключителна победа с 1:0 срещу силната италианка Сара Кардин, която е бивша световна и европейска шампионка, една от фаворитките за титлата. На Световното първенство участват над 1200 състезатели от 140 държави.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: