Франция – акцент в събитията на Плевен за Годината на европейското културно наследство

09.11.2018 11:10

Поредица от събития са организирани от Областна администрация – Плевен, ДТК „Иван Радоев“, НУИ „Панайот Пипков“ и читалище ЛИК-Плевен по повод Годината на европейското културно наследство. Това стана ясно днес на пресконференция с участието на областния управител Мирослав Петров, директора на ДКТ „Иван Радоев“ Васил Василев, заместник-директора на НУИ -Плевен Николай Михайлов и Катя Божикова – председател на читалище ЛИК.

За акцент на събитията в Плевен е избрана Франция, подчерта Мирослав Петров и добави, че това е държавата, стояща в основата на създаването на Европейския съюз. Представяйки културата на Франция, ще представим сърцето на Европа, добави още областният управител на Плевен.

Началото на събитията ще бъде поставено с лекция-дискусия на тема „Въведение във френската драматургия“ на 24 ноември от 14 часа на сцена фоайе в ДКТ „Иван Радоев“.

На 26 ноември отново в Театъра ще е и най-мащабното събитие в Плевен във връзка с Годината на европейското културно наследство – ще бъде представен спектакъла „Островът на робите“ от Пиер дьо Мариво с режисьор Васил Василев. Тогава се очаква гост да бъде посланикът на Франция със съпругата си, представители на Френското посолство в България, депутати.

На 27 ноември отново в ДКТ „Иван Радоев“ ще е следващото събитие – спектакълът „Боинг Боинг“ на Марк Камолети и режисьор Васил Василев. Директорът на плевенската Драма подчерта, че този спектакъл се е превърнал в един от символите на Париж след Айфеловата кула.

Двата театрални спектакъла са с вход свободен, но трябва да се сдобиете с безплатна покана от касата на театъра.

Другият акцент в събитията за Годината на европейското културно наследство в Плевен е Четвъртият международен фестивал на китарата, който ще бъде открит на 28  ноември в читалище „Съгласие“. По стечение на обстоятелствата той е с участието на френски квартет, който ще изнесе концерт на 29 ноември отново в читалище „Съгласие“, а до 2 декември музикантите ще имат майсторски класове. Другият голям концерт в рамките на фестивала е на откриването на 28-ми.

По повод наситената програма за града Катя Божикова коментира, че Плевен е с голяма културна жизненост, сравнен с който и да е друг град в Европа.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: