Поетът Боби Горанов гостува на второкласници от СУ „Анастасия Димитрова”- Плевен

09.11.2018 17:25

Втора литературна среща с поета Боби Горанов от Дружеството на писателите – Плевен с учениците от 2 „а“ клас на СУ „Анастасия Димитрова”- Плевен се проведе днес. Той имаше поставена домашна работа от г-жа Мая Миткова на предишната среща с второкласниците – 27.10.2018 година през Националната седмица на четенето /22.10.-27.10.2018 година/ да напише стихотворение за патрона на училището.


Господин Горанов сподели кратки биографични данни за Анастасия Димитрова и начина на създаване на стихотворението, чието първо представяне беше пред второкласниците. Учениците успяха да развълнуват автора със знанията си за тази смела жена – просветителка, създала първото девическо училище в България в Плевен. Те с гордост произнасяха името на патрона на училището от заглавието и края на специалното стихотворение.


Организиран бе конкурс „Най-добър четец” и малките възпитаници показаха изключителни умения при изпълнението на непознатото за тях стихотворение „Анастасия Димитрова”, чийто текст им беше предоставен броени минути преди конкурса и лично подписан от автора – Боби Горанов.
Първенците получиха грамоти и отличителни знаци, които бяха връчени в музея на СУ „Анастасия Димитрова”. Накрая всички се събраха за обща снимка – спомен от приятните мигове в литературната среща.

АНАСТАСИЯ ДИМИТРОВА

В далечни времена, отдавна,
просветата била безславна;
момичетата – неграмотни,
дори и умни, и работни.

Тогаз учителката в Плевен –
градът хилядолетен, древен,
девическо школо създала
и нему цял живот отдала.

Девойки са в начало взети,
момчета после са приети
и всички разум повишили,
в училището где учили…

И в днешни дни то има слава;
с достойнство име отстоява:
гимназията образцова –
„Анастасия Димитрова” !

#тагове:

НАЙ-НОВИ: