„Работилница за родители“ стартира в ДГ „Първи юни“ – Плевен

08.11.2018 17:59

В Детска градина „Първи юни“ – Плевен започна своята работа Работилница за родители, информира директорът Александра Иванчева. Тя се осъществява по проект на Детска градина „Първи юни“, с подкрепата на Национална програма „Заедно за всяко дете – 2018 г.“ на МОН, УНИЦЕФ – България и Педагогически Колеж-Плевен. Сред подкрепящите институции е и Регионалното управление на образованието в Плевен.
В работата на първата Работилница участваха и представители на подкрепящите институции: Маруся Додова, старши експерт по предучилищно образование в Регионалното управление на образованието, студенти от ВТУ – Педагогически колеж гр. Плевен. Маруся Додова пожела успех на дейностите и от името на Албена Тотева, началник на РУО Плевен.

Водещи на „Работилниците“ са д-р Александър Кръстев, ВТУ Педагогически колеж – Плевен, асистент по Възрастова и педагогическа психология и Милена Иванова, психолог, и двамата – обучители по Програма за ранно детско развитие на УНИЦЕФ – България. Темите, по които ще се работи, са 12, разпределени в шест сесии в рамките на учебната година.
В предварителни информационни срещи родителите бяха запознати с тематичното съдържание и с начина, по който то ще бъде дискутирано. Принципът на работа не е лекционен, а тренингов – групова работа, дискусии, интерактивни упражнения, споделяне на собствен опит и други. Целта – с помощта и подкрепата на психолози родителите ще отработват уменията си да разбират и възпитават децата си.

А идеята е осъзнато родителство. Всички упражняваме въздействие върху децата си. В някои случаи знаем, в други – не знаем какво правим и защо го правим. Често противоречиви съвети в интернет ни люшват в една или друга посока. Често се лутаме между двете крайности – да сме прекалено самоуверени или напълно безпомощни. Лесно ли е родителството? Цели клонове в науката са посветени на възпитанието на децата. Можем ли да се доверяваме само на инстинкта си? Всеки решава сам… В това пространство поведе с размислите си присъстващите Александър Кръстев.

В салона на детската градина присъстваха тридесетина млади хора. Между тях – осем момичета, студенти в Педагогическия колеж към Великотърновския университет. Какво правят студентите сред нас? Всяка възможност да се разшири образователния кръгозор на хората, решили да се посветят на образованието, разгръща представата им за мисия и духовност. Преподаването не включва само две страни, нито дори само три. Ако участниците са повече, резултатът е облагородяващ за децата. Затова студентите са сред нас. За да усетят, че родителите са реално съществуващ и силно вълнуващ се участник в образованието, за да почувстват трепетното им желание да водят децата си в правилна посока, за да се досетят, че родителите и учителите по стремежите си би трябвало да бъдат в единство.

Александър Кръстев и Милена Иванова поведоха вълнуващата се аудитория, включваща родители, студенти по предучилищна педагогика, предучилищни учители, в първоначален опит за подреждане на представите за възпитание на малки деца. Първите две теми бяха: „Родителите на 21 век“; „Четирите стълба на родителството“. Много от присъстващите изразяваха активно мнение. Други тихичко слушаха. Трети бяха гушнали децата си. От погледите и на едните, и на другите личеше, че преживяват. Припознаваха се или се разграничаваха в теоретичните постановки, спореха помежду си или внимателно се опитваха да приближат своята позиция до мнението на психолозите.
Имаше и възможност за индивидуална консултация, в която родителите задаваха тревожещи ги въпроси, споделяха и търсеха помощ в търсене на вярната посока.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: