Общоградски крос и масово четене на откъс от „История славянобългарска“ организираха в Левски

08.11.2018 12:33

По инициатива на ОУ „Максим Горки” град Левски отбеляза Деня на народните будители по един различен и за много хора нетрадиционен начин. Идеята не е нова. В последните няколко години в празничния и спортен календар на училището присъстват и масовото четене на патриотични текстове, и масовия крос, защото вярваме, че духовната мощ има много и различни измерения, че физическите усилия са немислими без воля, характер, борбеност, упоритост, неотстъпчивост, пример за каквито откриваме в живота и делата на духовните ни водачи.
Огромно беше желанието ни тази инициатива да се разгърне, да намери съмишленици извън границите на училищната ни общност, защото и самият празник носи в себе си духа на единението, на градивното и съзидателното в името на едно по-красиво, по-добро, по-успешно бъдеще за децата на град Левски. И се радваме, че нашият зов не остана безответен!


Педагогическият колектив на ОУ „Максим Горки” изказва благодарност на Община Левски, читалище „Г. Парцалев“, Районно полицейско управление – Левски, библиотека „Веселина Геновска”, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, учителите и учениците от Професионална гимназия по селско стопанство и транспорт, на всички родители и граждани за подкрепата и съпричастността! Дължим много на г-жа Ваня Дочева – секретар на МКББП, г-жа Петя Чолакова, г-н Детелин Атанасов, г-н Ленко Борисов. Благодарим на организаторите на събитието – Надя Георгиева – заместник-директор на ОУ „Максим Горки”, Гергана Цонева и Христо Борисов, на всички учители от ОУ „Максим Горки”, които не пожалиха усилия в този ден. Гордеем се със спортния хъс на нашите колеги, участници в кроса – Уляна Брункова, Славка Ленкова и Боряна Ангелова.

Призьори в различните възрастови групи са:
Първа възрастова група /1 клас/ – момичета
• първо място – Никол Светославова Тодорова
• второ място – Ивайла Ивайлова Белчева
• трето място – Тияна Йорданова Иванова
Първа възрастова група /1 клас/ – момчета
• първо място – Кристиян Димитров Бориславов
• второ място – Любоомир Христов Борисов
• трето място – Никола Георгиев Прокопиев
Втора възрастова група /2-3 клас/ – момичета
• първо място – Магдалена Красимирова Миткова
• второ място – Ивет Серьожева Червенкова
• трето място – Елеонора Бисерова Станчева
Втора възрастова група /2-3 клас/ – момчета
• първо място – Димитър Илиев Цеков
• второ място – Пламен Людмилов Мандичев
• трето място – Николай Христов Петров
Трета възрастова група /4-5 клас/ – момичета
• първо място – Валерия Танева Велизарова
• второ място – Кристина Николаева Русанова
• трето място – Мариела Ивайлова Николова
Трета възрастова група /4-5 клас/ – момчета
• първо място – Румен Кирилов Драганов
• второ място – Тони Петков Минчев
• трето място – Александър Александров Методиев
Четвърта възрастова група /6-7 клас/ – момичета
• първо място – Йоанна Христова Петрова
• второ място – Анелия Красимирова Николаева
• трето място – Надя Живкова Савева
Четвърта възрастова група /6-7 клас/ – момчета
• първо място – Благовест Димитров Панков
• второ място – Радостин Ивайлов Белчев
• трето място – Иван Сергеев Минчев
Пета възрастова група /8-12 клас/ – момичета
• първо място – Ани Чавдарова Ангелова
• второ място – Ася Наташева Иванова
• трето място – Елия Евгениева Гочева
Пета възрастова група /8-12 клас/ – момчета
• първо място – Джани Илчов Асенов
• второ място – Билян Василев Стефанов
• трето място – Асен Владимиров Стефанов
Група РОДИТЕЛИ И УЧИТЕЛИ – жени
• първо място – Роза Димитрова Тодорова
Група РОДИТЕЛИ И УЧИТЕЛИ – мъже
• първо място – Виктор Мирославов Георгиев
• второ място – Ивайло Зарчев Тодоров
• трето място – Любомир Николаев Любенов


Медалите и предметните награди връчиха г-жа Даниела Георгиева – директор на ОУ „М. Горки”, г-жа Любка Александрова – кмет на Община Левски, г-жа Петя Чолакова – главен експерт „Образование, култура и спорт”, г-жа Силвия Сашкова – секретар на читалище „Г. Парцалев”, г-н Кольо Домиников – заместник-кмет и председател на МКБПП, г-н Дочко Дочев – председател на Общинския съвет. Наградите за участниците бяха осигурени от ОУ „Максим Горки” и Местната комисия за борба с противообществените прояви по програма „Чрез спорт към толерантност”.
Бъдете здрави, малки, големи и още по-големи момичета и момчета! Пожелаваме ви още много успехи! Нашата удовлетвореност и мотивация за бъдещето се корени във вашите смели сърца, в усмивките и радостта на всички участници, в милите думи, акт на благодарност и готовност за бъдеща съпричастност на част от родителите на нашите ученици. Ето какво споделиха те:
Виктор Георгиев: По повод Деня на народните будители бях безкрайно щастлив от поканата на бившето ми училище ОУ „Максим Горки” да участвам в организирания крос по повод светлия празник!
Поздравление за училището, което обичам и винаги ще обичам, че дари радост и щастие на малкия ни град. И като горд участник аз взех 1-во място. Удовлетворен от себе си, зарадвах моето малко братче и медалът грейна на малкото му вратле, а усмивката и щастието от видяното не може да се опише с думи.
С удоволствие бих участвал отново. Благодаря за прекрасните емоции!

Таня Мартинчева: Бях поканена да участвам в кроса, организиран по повод 1.11. – Ден на народните будители. Приех поканата с удоволствие, но и с огромна доза притеснение, защото не съм спортна натура. В деня на кроса, когато закичиха на гърдите ми лика на Васил Априлов, вече бях убедена, че това е мястото, на което трябва да бъда! Децата бяха щастливи, по очите им личеше, че те наистина се забавляват и за тях това, което предстоеше, беше изключително важно. Аз сякаш се заразих от техния борбен хъс и напиращо по детски родолюбие. Настроението по улиците, музиката, добрата организация от страна на училището допринесоха да се почувствам наистина значима и на мястото си…

Яничка Дончева: Бях изненадана, когато разбрах за тази инициатива. Трябва да има такива събития, защото в наши дни спортът е оставен на заден план. А масовото участие показа, че хората имат желание да спортуват, но не знаят как… Поздравления за организаторите.

Любомир Любенов: Участвах в кроса по случай Деня на народните будители, за да подкрепя племенницата си. Завърших на трето място в класирането и това ми дава стимул следващата година отново да участвам в тази хубава инициатива… Радвам се, че участвах в празника. Не на последно място споделям радостта си от четенето на откъс от „История славянобългарска” – историята на нашата родина.

Ивайло Белчев: Щастлив съм, че на този светъл празник, посветен на народните будители, участвах в общоградски масов крос, организиран от ОУ „М. Горки”. Всички деца бяха много ентусиазирани и щастливи. Подкрепям инициативата, която ни обединява и вдъхновява. Мисля, че ние, родителите, трябва да даваме пример на децата си и да ги учим на добро и обич към родината. Надявам се, че тази инициатива ще продължи и занапред.

Александър Методиев: Уважаеми организатори, искам от мое име и от името на всички родители да изразя нашата благодарност за това, че превърнахте Деня на народните будители в празник за нас и нашите деца, давайки им възможност да усетят духа на нашите просветители и да изпълнят празника със своето детско вдъхновение и стремеж към нови върхове. Децата са били и винаги ще бъдат олицетворение на стремежите и мечтите на нашия народ. Те са тези, които ще продължат делото на нашите народни будители.

Албена Йорданова: На 31 октомври 2018 година имах честта и удоволствието да присъствам на общоградски крос със състезателен характер и масово четене на откъс от „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски, посветени на Деня на народните будители, осъществено от ОУ „Максим Горки”, гр. Левски.
Останах приятно изненадана колко много деца и родители присъстваха на мероприятието и колко ентусиазирани бяха самите участници. От малки до големи, учениците дадоха всичко от себе си, някои по-бързи, други не чак толкова, но важното е, че децата останаха доволни, както и ние, родителите, гражданите и гостите на празника.
Зарадвах се много, когато видях, че участниците в кроса бяха облечени с фланелки с ликовете на българските будители. С тази идея целият колектив на ОУ „М. Горки” допринасят за запазване на националния дух, българската история и паметта за народните будители.
Благодарна съм, че освен организатори, учителите от нашето любимо училище бяха и участници в кроса. Така дадоха чудесен пример на учениците си как трябва да се почита този прекрасен празник, и ги научиха, че трябва да обичат България, трябва да знаят нейната история, да почитат нейните герои и да славят всичко българско и родно.
Надявам се и вярвам, че тази инициатива ще стане традиция в нашия град.

Пред специалния ни кореспондент Венцислав Георгиев, ученик в 6-ти клас на ОУ „М.Горки”, г-жа Любка Александрова и г-жа Петя Чолакова споделиха:
Любка Александрова: Беше един изключително емоционален ден и се радвам, че мога да го споделя, защото целият ден беше изпълнен с инициативи на училищата от гр. Лески по случай 1 ноември – Деня на народните будители. И всъщност този ден – и слънчев, и хубав, и приятен както за мен, така и за всички наши съграждани, които бяха свидетели на това, което се случи, беше един приказно емоционален ден, един истински български празник! Няма как да не се вълнувахме с постиженията на призьорите, няма как да не се вълнувахме със събитията, организирани в двора на „Крум Попов”, много инициативи, един от най-хубавите празници, които учениците на гр. Левски са правили в последните години и се радвам, че се състоя, радвам се, че самите участници се радваха и много дейно участваха и мисля, че с всяка изминала година и този ден, и 24 май ще се превръщат в едни прекрасни празници за гр. Левски и за общината като цяло.
Мисля, че е задължително тази инициатива на ОУ „Максим Горки“ да се превърне в традиция, защото беше много хубава. Това беше нестандартен начин да се отбележи един духовен празник и ако някой се е съмнявал в нейния успех, то самата инициатива категорично показа, че и инициаторът, и всички, които се постараха да организират празника, са били на прав път. Много приятно ме изненада емоцията, с която децата от всички възрасти и родителите участваха в реализацията на кроса… Беше прекрасно да гледам ликовете на будителите върху фланелките на участниците. Мисля, че това беше един прекрасен начин имената, историите на будителите да достигнат до всяко едно дете на площада, да събудят интерес у всяко едно дете. И смятам, че тази традиция просто трябва да продължи точно под такава форма.
Поемам ангажимент да подкрепям в бъдеще инициативата, така както самите инициатори и организатори я виждат, защото мисля, че в такъв тип празници именно хората, които са днешните будители, и учениците от училищата на гр. Левски трябва да са инициатори. Те трябва да изнасят тези събития, защото и смисълът им е насочен към тях. А ние, аз лично, моите колеги от Общинския съвет, хората от общинска администрация просто трябва да бъдем едни спомоществователи, да подкрепяме с необходимите финансови или други средства. Но инициативата трябва да е от страна на училищата и се радвам, че тази година наистина се разгърнаха, създавайки прекрасните събития в този ден.
Една малка препоръка. Много бих се радвала централните събития да са фокусирани на 1 ноември, да се степенуват и градират и венецът им да бъде на самия ден – 1 ноември. И мисля, че сме много близо до това.

Петя Чолакова: 31 октомври се превърна в един общоградски празник. Хората, работещи в общината, излязоха и бяха във възторг, когато видяха толкова млади хора, толкова семейства да участват в този ден, и това беше наистина един ден на духа, ден на единението, в който заедно отпразнувахме Деня на народните будители.
Всяка хубава инициатива може да се превърне в традиция. Мисля, че тази ваша инициатива може да стане традиция, да се привлекат още съмишленици и за това не е необходимо кой знае какво. Достатъчни са желание и добра воля, за да празнуваме всички заедно. А аз поемам ангажимента да съдействам да се осъществява този празник, да помогна за обединението на младите хора от всички училища в нашата община, за да бъдем заедно на този ден.
Нямам конкретна препоръка, редвам се, че бяхме заедно, и ако продължавате по същия начин да събуждате доброто у хората, да ги карате да бъдат по-човечни един към друг, празникът наистина ще се превърне в един празник на духа!
ОУ „Максим Горки” изказва своето разочарование от решението на ръководството на СУ „Крум Попов” да не подкрепят инициативата по идея на Венцислав Георгиев-представител на Съвета на децата към ДАЗД за област Плевен и отказа им да се включат в масовия крос. Считаме, че основният смисъл, двигател, мотивация на всяко наше действие трябва да бъдат децата и никакви лични, професионални или други интереси не трябва да ни ръководят при взимане на решения. Вярваме, че създаваме емоциална връзка с учениците си, даваме им крила и благославяме пътя им напред и се надяваме, че макар и гордост вече за други учители и училища, можем да споделяме празниците си с тях, защото завинаги остават част от нашето голямото семейство.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: