Три компании с интерес към изграждането на АЕЦ „Белене”

07.11.2018 12:25

Три компании са депозирали своя официален писмен интерес за участие за израждане на АЕЦ „Белене“. Това са китайската компания „SNS“, френската компания „Фраматом“ и Държавната корейска ядрена компания, информира news.bg.

Това е информира днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова след редовното правителствено заседание на кабинета.

Процедурата по избор на стратегически изпълнител на проекта АЕЦ „Белене“ ще мине през 9 етапа, добави Петкова.

Тя припомни, че парламентът е възложил в срок до 31 октомври да се разработи такава процедура за изграждането на проекта АЕЦ „Белене“. В нея са участвали Министерство на енергетиката, Българският енергиен холдинг и Държавно предприятие радиоактивни отпадъци.

Основните моменти от процедурата са, че проектът трябва да бъде изграден изцяло на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия от страна на държавата, уточни Петкова.

Предвидено е в процедурата да бъде дадена възможност за участие на потенциални акционери, които желаят да придобият миноритарен дял в бъдещата проектна компания. Дадена е възможност и за заявяване на интерес на компании от България и региона – Македония, Черна гора, Сърбия, които биха желали да участват с договори за изкупуване на електрическа енергия.

„Това би дало на проекта икономическа обоснованост, финансова стабилност“, поясни енергийният министър и добави, че процедурата ще премине през девет етапа.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: