Окончателно: По-високи данъци за старите автомобили от догодина!

07.11.2018 15:39

Парламентът прие по-високи данъци за старите автомобили. Няма да има данъчно облекчение за автомобили с допълнително монтирана газова уредба, решиха депутатите, които гласуваха на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се изменя Законът за местните данъци и такси. Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2019 г., съобщава vesti.bg

Данъкът върху леките и товарните автомобили с маса не повече от 3,5 тона ще се определя по

нова формула, която включва два компонента – имуществен и екологичен.

Имущественият компонент ще отчита мощността и годината на производство на автомобила, а екологичният компонент ще се определя от общинския съвет в зависимост от екологичната категория на автомобила.

Eкологичният компонент ще осигури облекчение за собствениците на автомобили, съответстващи на екологични стандарти „Евро 4“ и по-високи, и утежнение за собствениците на автомобили с по-ниска или без екологична категория. С промяната се цели извеждане на по-старите коли от употреба, предвид че тези над 20 години са ненадеждни, изискват големи разходи за поддръжка и причиняват голямо замърсяване на въздуха.

За товарните автомобили с маса от 3,5 до 12 тона данъкът ще се определя в размер от 10 до 30 лв. за всеки започнати 750 кг товароносимост вместо за всеки започнат тон.

Снимка: pixabay

#тагове:

НАЙ-НОВИ: