Търсят доброволци от Плевен за посещения и общуване с хора с деменция

01.11.2018 15:58

Нов проект набира доброволци от Плевен, които да отделят от времето си, за да помогнат на хора, болни от Алцхаймер. Проектът „Приятели на деменцията“ е глобална инициатива, която тепърва навлиза у нас с помощта на сдружение „Алцхаймер България“ и цели да установи нов модел на грижа, отношение и общуване с болните от деменция хора.

Инициативата стартира пилотно в София и в Плевен, в два специализирани дома за дементно болни възрастни хора. В продължение на 6 месеца те ще бъдат посещавани от доброволци, предварително обучени как да общуват с хора, страдащи от деменция, както и да прилагат техники за трениране на паметта и насърчаване на самостоятелността на пациентите.

Идеята е всеки доброволец да се свърже с един възрастен човек, с когото взаимно си допадат, и да го посещава веднъж седмично. А сесиите могат да включват разнообразни занимания като: решаване на кръстословици; умствени игри; слушане на музика; разглеждане на снимки; разговор, съобразен с методиката на програмата.

На световно ниво научни изследвания показват, че това повишава благосъстоянието на възрастните хора, като им помага да съхранят умствените си способности, да се справят с влошаващите се когнитивни симптоми и да се разтоварят емоционално.

Повече информация как да станете доброволец и за самия проект ТУК.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: