Проучват възможностите за развитие на религиозен туризъм в Плевенско и още 5 области у нас

01.11.2018 16:16

В шест области от България – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Русе и в три от Румъния – Долж, Мехединци и Олт започва проучване на възможностите за религиозен туризъм по проект от трансграничното сътрудничество между Румъния и България. Това съобщи на пресконференция в Регионалния пресклуб на БТА във Видин Диана Тюркеджиева, ръководител на проекта „Трансгранично религиозно наследство“, съобщават от агенцията.
Целта е да бъдат създадени условия за увеличаване на дестинациите за религиозен туризъм и увеличаване на броя на нощувките в манастирите. Тези проучвания ще бъдат основата при създаване на съвместна стратегия за насърчаване на развитието на религиозния туризъм и разнообразяване на маршрутите от двете страни на река Дунав. Ще бъде създадена електронна платформа за поклонници, мобилно приложение за смартфони, което да показва и лесно да намира религиозния маршрут.
За представителите на общинските структури по туризъм и местния туристически бранш ще бъдат организирани семинари за представяне на резултатите. В края на проекта ще бъде изработен документален филм за популяризиране на обектите и нематериалното религиозно наследство. Водеща организация по проекта е Фондация за регионално развитите Видин в партньорство с Университета в Крайова. Проектът се изпълнява по програма ИНТЕРРЕГ Румъния – България и е с продължителност 18 месеца.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: