Делегация от Червен бряг посети град Таганрог

01.11.2018 17:57

Председателят на Общинския съвет инж. Ивайло Иванов и секретарят на община Червен бряг Николай Недков участваха в десетата юбилейна среща на побратимените градове от Русия и България, която се проведе в Наро-Фоминск, Московска област, от 24 до 26 октомври 2018г. Това съобщиха от пресцентъра на Община Червен бряг. Форумът е посветен на 140-та годишнина от Руско-турската освободителна война и в българската делегация бяха включени 23-ма представители на местните власти от 13 общини.
Един от основните въпроси, който участниците обсъдиха, беше: ,,Резултатите от многогодишното сътрудничество на местните власти от Русия и България, възможности за бъдещо развитие на взаимоотношенията на побратимените градове от двете страни.“


От 27 до 30 октомври делегацията посети побратимения на Червен бряг град Таганрог, Ростовска област. Нашите представители посетиха местни музеи, театрални постановки и исторически забележителности. На 30 октомври Инна Титаренко – председател на Общински съвет на град Таганрог, и Роман Корякин – заместник-кмет с ресор икономика, приеха делегация от град Червен бряг. На срещата с ръководството на местната администрация се обсъдиха перспективи за бъдещо сътрудничество между двата града.
В епохата на българо-съветската дружба взаимовръзките между Червен бряг и Таганрог са разнообразни и многопластови. През тази година се навършват 55 години от подписването на договора за двустранно сътрудничество между двата града. За съжаление, от 90-те години насам контактите са прекъснати.
През 2008 година е подписано ново споразумение, което доведе до възраждане на културно-образователни връзки между Червен бряг и Таганрог. През последните години може да се отбележи тясно взаимодействие между учебни заведения от Таганрог и СУ „Д-р Петър Берон“ и ПГХТ „Юрий Гагарин“ – Червен бряг, в това число в областта на културологията и езикознанието.
– Към настоящия момент от особена важност е Таганрог да развива взаимоотношенията с всички свои партньори – немски, китайски и български, – подчерта Инна Титаренко. – Необходимо е да се търсят допирни точки между организациите и институциите, както и между обикновените хора. Това ще подпомогне развитието на взаимоотношенията както на общинско ниво, така и международните отношения на Русия с другите държави. Надявам се, че настоящото посещение ще даде допълнителен тласък за образователните и културните контакти с Червен бряг.


Червен бряг е заинтересован да се развиват и икономическите взаимоотношения с Таганрог. Не случайно в програмата на делегацията беше предвидено посещение на търговско-промишлената палата в града. Ивайло Иванов е на мнение, че таганрогските предприемачи биха могли да посетят непосредствено Червен бряг. Това ще е най-добрият вариант за обсъждане на евентуални съвместни бъдещи проекти.
– Имаме готовност да проведем консултации с търговско-промишлената палата с цел сформиране на делегация, която да посети Червен бряг в най-кратки срокове, – каза Роман Корякин.
Инж. Ивайло Иванов изрази мнение, че подходящ повод за това посещение ще е 90–годишнина на град Червен бряг, която ще се отбележи през юни 2019 година.
От името на кмета на община Червен бряг инж. Данаил Вълов е отправена покана към жителите на град Таганрог за празненствата в чест на юбилея на нашия град.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: