Георг Спартански: Жаждата за знание, образование и национално достойнство е по-силна от всяка диктатура

01.11.2018 12:52

1 ноември е ден с особено значение за българите и един от двата уникални празника на духа, които другите народи нямат, заедно с 24 май. Това каза в словото си по повод Деня на народните будители кметът на Плевен Георг Спартански. Той подчерта, че човек трябва да бъде грамотен и осъзнат и да знае своя род и език и когато свободата на българското племе е застрашена, да бъде готов да защитава тази свобода с камата и револвера. Неслучайно, нашите революционери полагат клетва да служат на Отечеството именно върху Библията с кръстосани върху нея пистолет и кама, каза Спартански.

Спартански посочи, че ако има народ, който 500 години може да издържи на тиранията и мрака, това е българският народ, който се е съхранил, защото нито за миг не е забравил своите български корени, своята история, това, че е древно племе и че не сме от вчера за днес на тази земя. „Многобройните, макар и спорадични въстания по всички части на българските земи са дали безброй жертви. Те, обаче, са осъзнати, защото са жертви пред олтара на Свободата и в името на собствените род и Родина. За да я има тази осъзнатост, е имало такива знайни и незнайни будители на българския род, като Пайсий Хилендарски, който не заради чужда поръчка и материално благо в тъмните килии на манастира пише историята на българското племе. За да знаят безправните роби, че и те са имали царе и царства и половин Европа е скланяла глава пред могъществото на българските ханове и царе“, изтъкна градоначалникът.

В Деня на будителите Архивите разказват: Колко са били грамотните плевенчани преди век

В словото си кметът отбеляза, че всяка година по вътрешна потребност се събираме пред паметниците на нашите свидни герои – просветители, свещеници, художници, поети и писатели, за да им кажем „Благодарим ви, че ни има днес нас“. Неслучайно, този празник оцеля и през годините на различни политически диктатури и режими в България. Защото жаждата за знание, образование, национално достойнство, чест и свобода е по-силна от всяка диктатура, по-силна от конюнктурните временни ограничения. Затова и днес в забързаното и стресово време, в което изчезват държави, а други се появяват е много важно да знаем нашите корени, да знаем, че българите сме жилав народ и имаме национално достойнство. Затова днес е ден, в който трябва да кажем едно високо и силно „Благодаря!“ на нашите учители, професори и просветители, на всички хора на духа в миналото, сега и в бъдеще, които правят така, че да ги има българският род и държава“, обърна се Спартански към събралите се пред паметника на Иван Вазов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: