В Левски откриха паметник на Христо Ботев и паметна плоча на народните будители

01.11.2018 13:45

С тържествени слова за българите, посветили се на духовното израстване на нацията, с гордост и благодарност за това, което сториха и ни завещаха, с възрожденски песни започна днес Денят на народните будители в град Левски. Кметът на община Левски Любка Александрова поздрави всички с празника на духовността и българщината. С признателност за дългогодишния труд на директорите на училищата – ОУ ”Неофит Рилски” – Обнова и ОУ ”Христо Ботев” – Асеновци /вече пенсионерки/, връчи на Маргарита Тодорова и Ваня Толева почетен плакет с пожелание да се чувстват щастливи, защото са изпълнили и ще изпълняват своята житейска мисия. Да бъдем будни с българския дух, пожела Александрова.


Изключително съм щастлив, че в този ден откриваме паметна плоча в чест на народните будители, хората с възрожденски дух и стремеж към свобода, каза в приветствието си за празника председателят на ОбС-Левски Дочко Дочев. България винаги е имала своите будители, има ги и днес – хората стожери на културата, които призовават за възраждане на българския дух, национално самочувствие и историческа памет, каза Дочев и изрази увереност за бъдещето ни като народ. Председателят на ОбС-Левски Дочко Дочев и Боян Ботйов, председател на Общонародната фондация „Христо Ботйов“ и родственик на поета и революционер Христо Ботев, откриха официално паметна плоча на народните будители.


В празничния ден тържествено беше открит и бюст паметник на поета, революционер, висша мярка на нацията Христо Ботев в центъра на град Левски във връзка със 170-та годишнина от рождението му. За свободолюбието, борбеността и решителността на Ботев припомниха слова от биографията и стиховете на големия българин. Председателят на Об С-Левски Дочко Дочев благодари на всички, спомогнали за реализирането на бюст паметника и паметната плоча, а Боян Ботйов, председател на Общонародната фондация „Христо Ботйов“, го поздрави за инициативата и награди с почетен знак на фондацията.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: