Няма неразкрити тежки криминални престъпления в област Плевен, намаляват кражбите

31.10.2018 16:26

Днес в сградата на ОДМВР – Плевен се проведен ежемесечен брифинг по актуални проблеми на противодействието на престъпността, пътната безопасност и опазването на обществения ред в област Плевен. Присъстваха директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Красимир Начев, заместник директорът комисар Петър Енчев, началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Младен Михайлов, началникът на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Ивайло Иванов и служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, работещи по различни направления. През годината се отчита намаление на криминалната активност в цялата област, коментира пред журналистите директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Красимир Начев. По данни на регионалната полицейска статистика през месец октомври 2018 година има регистриран един грабеж в град Славяново, който е разкрит. Няма неразкрити тежки престъпления, с висока обществена опасност и негативен обществен отзвук сред обществеността. Най-масовите престъпни деяния са кражбите, засягащи голяма част от населението в областта. Тенденцията при тях е към намаление, подчерта заместник директорът комисар Петър Енчев.
Началник на група в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Плевен представи статистическа информация – 49 са регистрираните кражби в областта в малките населени места, от които 10 са кражбите, а три от тях са разкрити. По другите се работи активно за установяване и задържане на извършителите.
Приоритет в работата на служителите на ОДМВР – Плевен по линия „Лица, обявени за общодържавно издирване“ са издирваните по водени съдебни производства, както и с издадени европейски заповеди за арест, за които има влязла в сила присъда „лишаване от свобода“. Добрите резултати са отчетени от началник на група в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Плевен: От началото на 2018 година са обявени за общодържавно издирване 444 лица. Издирените и установени лица са 475, като тук се отчитат и обявените от предходни периоди.
Продължава изпълнението на плана за противодействие на конвенционалната престъпност чрез изпълнение на система от мерки за устойчиво намаляване на нивата на престъпност в областта. На ниво областна дирекция и РУ в региона са сформирани постоянно действащи екипи от ръководни служители за анализ и оценка на оперативната обстановка, с оглед пренасочване на сили и средства в населените места с повишени нива на престъпност.
С цел противодействие на престъпността и намаляване на броя на извършените кражби и грабежи е засилено полицейското присъствие на територията на малките населени места, като е осигурено 24 часово полицейско присъствие в населените места, в които оперативната обстановка го налага. Ежедневно от Зонално жандармерийско управление Плевен се командироват служители с необходимата техника за подпомагане на дейността на полицейските служители от ОДМВР-Плевен. Те участват в провежданите специализирани полицейски операции по линия „Противодействие на конвенционалната престъпност“ и охраняват населените места на територията на областта. Активно се работи по подобряване на качеството и бързината на реакцията при сигналите за извършено престъпление. Подобрява се работата при първоначални полицейски действия по „горещи следи“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: