С поредица от концерти в Плевен отбелязват годишнина от рождението на Божко Шойков

30.10.2018 12:55

С поредица от концерти, първият от които е днес, в Плевен ще бъде отбелязана 85-ата годишнина от рождението на Божко Шойков – дългогодишен директор на НУИ „Панайот Пипков, диригент, цигулар, педагог, композитор, общественик.

Това информираха днес на пресконференция в БТА в Плевен Венцеслава Шойкова, дъщеря на Божко Шойков, Августина Серафимова, преподавател в НУИ „Панайот Пипков”, Любомир Дяковски, директор на Плевенска филхармония. Гост бе и диригентът Оливие Олт.

Началото на честванията ще бъде даден днес от 17 часа в НУИ „Панайот Пипков”-Плевен с поднасяне на цветя пред барелефа на Божко Шойков, откриване на изложба и концерт с участието на настоящи възпитаници на гимназията.

Утре от 17 часа ще започне „Среща на поколенията”, която ще бъде съпътствана с концерт.

Акцентът в честванията е концертът с Плевенска филхармония с участието на ОХ „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева и детски  хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска.  Той ще се състои на 2 ноември от 19 часа в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие”, а диригент ще е Оливие Олт.

Осем ще са солистите на концерта като четирима от тях са бивши вече възпитаници на плевенската елитна гимназия Чавдар Вълков, цигулка, Любомира Тодорова, цигулка, Христофор Маринов, цигулка и Виктория Маринова, цигулка. Другите солисти са Гиргина Гиргинова – сопран, Олга Михайлова – мецосопран, Георги Султанов – тенор и Пламен Бейков – бас.

Водещ ще е Венцеслава Шойкова. В програмата са включени Антонио Вивалди – Концерт за 4 цигулки и струнен оркестър Allegro. Largo. Allegro, Клод Дебюси – „Малка сюита“ En bateau. Cortege. Menuet. Ballet, Бетовен – „Ода на радостта” (финал на Симфония № 9).

Последният четвърти концерт е на 3 ноември от 16 часа в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев”. Той е организиран от новосъздадената фондация „Божко Шойков” и ще е с 12 солисти. Входът за него е свободен.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: