Днес е Мишкинден – жените не трябва да ползват остри предмети

27.10.2018 7:45

Днес е така нареченият Мишкинден. Жените не трябва да ползват остри предмети, ¬ да режат с нож или с ножица, да плетат с куки и шият с игли, да месят хляб, за да не косят мишките дрехите и посевите с острите си зъби.

27.10.mishkinden

Мишинден, Мишкинден, Поганшляк, Мишляци, Пуганци, Мишовина, Мишако, Очовден – народен празник в чест на мишките. Празнува се в деня на св. Нестор (27 октомври) и по-рядко на 24 ноември (св. Катерина), на Песи понеделник (първия понеделник от Великденските пости) или през първите три дни на февруари.
Според народната легенда „мишките излезли от корема на един езичник, когото св. Нестор успял да победи при една битка „, а друго предание разказва, че „всички гадини – мишки, змии и къртици, излезли от тялото на дявола, който се пръснал, след като помирисал тамян“. С мишката са свързани различни поверия. Ако мишката премине през разкрача на човека, ще го сполети нещастие. Появата на много мишки през годината е прокоба за студена зима, за глад и болести. Ако в къщата се въдят много мишки, вярват, че някой от домочадието краде.
Информация и снимка – интернет

#тагове:

НАЙ-НОВИ: