ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – Плевен в подкрепа на една общочовешка кауза

26.10.2018 10:55

Възпитаниците на Професионалната гимназия по туризъм – Плевен и техните учители се включиха в отбелязването на Световната седмица на прехраната, инициирано от Фондация „Българска месна традиция” и  Евро-Ток България.

С  ентусиазъм и отговорност учениците подкрепиха инициативата за Достъп до добра храна, чиито символ беше „Зеленият картон“.

Бяха инициирани разнообразни мероприятия, дискусии, срещи и посещения на ученици в предприятия-производители на качествени хранителни продукти.

Учениците от 11 клас, изучаващи специалност Организация на хотелиерството, проведоха полезна дискусия за качеството на храната и биологичното земеделие. Интересното занятие завърши с дегустация на сезонни плодове и зеленчуци, отгледани от техните семейства.

Изключително полезна беше срещата на 10 клас с шеф Симеонов – кулинарният „диригент“ на престижния ресторант „Корона‘, който сподели с младите хора своята философия за доброто хранене и принципите за оформяне на концептуално меню, ориентирано към здравето на хората.

Атрактивно и вълнуващо премина посешението на ученици от 12 клас в едно от водешите производствени предприятия в региона – ЕТ „Милица Лазарова“  – за мляко и млечни продукти. Макар и за час, учениците имаха възможност да станат част от екипа на предприятието и да се докоснат до тънкостите на технологиите за приготвяне на качествено кисело мляко, сирене и кашкавал.

Кулминацията на инициативата беше една  незабравимо емоционална среща – мост между поколенията- ученици от 12а клас и малчуганите от обединена детска градина „ДРУЖБА1“. Малки и големи споделиха вдъхновението и творчеството си,  за да подкрепят ученето за доброто хранене.

Финалното събитие на седмицата на прехраната беше Петата национална конференция Достъп до добра храна, която се проведе в Интер Експо център в град София на 24.10. Директорката Малинка Маринова в екип с  учители и ученици от гимназията  имаха възможността да споделят своите впечатления и емоции от инициативата и да се запознаят с много интересни добри практики на свои колеги и други обществени формации и производители на качествени български храни.

Снимка и информация: ПГ по туризъм – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: