Ратифицираха договора за партньорство на Плевен с испанския град Гандия

25.10.2018 11:10

Общинският съвет на Плевен одобри подписания на 29 септември тази година договор за установяване на партньорски отношения между Община Гандия, Кралство Испания, и Община Плевен, Република България. Ратификацията бе гласувана на днешното заседание на местния парламент и подкрепена от 36 от общинските съветници, 4 гласуваха “въздържал се“, „против“ нямаше.

Подписването на договора се състоя на официална церемония в Кметството на Гандия в изпълнение на Решение №1101 от 26.09.2018 г. на местния парламент на Плевен. От страна на испанския град документът е подписан от кмета му Диана Морант, а за Община Плевен – от кмета Георг Спартански. На церемонията са присъствали общински съветници, представители на ръководството на Община Гандия, както и представители на българската общност в града, наброяваща над 4000 души. С клаузите на договора е запознат и Генералния консул на България във Валенсия Цветелин Цолов.

Неразделна част от днешното решение на местния парламент е текста и на самия договор. В него се посочва, че побратимяването има за цел насърчаване на взаимноизгодното сътрудничество и обмен на опит в икономическата, образователната, спортната и др. области, като се обърне специално внимание на преките и творчески междуличностни контакти.

Испанският град Гандия е с 80 000 жители в административната автономна област Валенсия, като стратегическото му географско местоположение го определя като един от известните туристически центрове на Испания. Българските граждани, живеещи в община Гандия, са приблизително 5000 души, като повече от половината от тях са от област Плевен.

Информация: ОбС – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: