Тържествено връчиха немски езикови дипломи в ПГПЧЕ – Плевен

25.10.2018 9:11

За трета поредна година Йорг Каснер – координатор Централна служба за обучение в чужбина при Посолството на ФРГ, лично връчи езиковите дипломи на 22 ученици от езиковата гимназия в Плевен.
Положеният в училище писмен изпит се изпраща за проверка в Германия, след което се провежда устен изпит пред комисия от преподавателя на класа и един председател от немска страна – за Северна България това е г-жа Ева Цик– консултант за обучението по немски език при Посолството на ФРГ и преподавател в Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“ град Ловеч.


Импровизираното тържество откри Берк Юриев с известно стихотворение на Йосиф фон Айхендорф. След него гостите се насладиха на изящното балетно изпълнение на Ина Георгиева от 11 „д” и Елица Неделчева от 12 „д” клас – две момичета, които намират време и сили да се класират на призови места в различни езикови състезания и наред с това да се занимават активно с литература, театър и танци.
Директорът на гимназията Юрий Тодоров поздрави учениците и припомни, че училището бе сред първите девет в страната, които заслужиха правото да бъдат изпитен център за придобиване на Немска езикова диплома – I-во ниво. От 2016 г. почти целите немски паралелки се явяват на изпита в десети клас, като 100% от явилите се вземат езикова диплома.


За високите си постижения учениците от 11 „д” клас бяха поздравени и от своята учителка по немски език г-жа Вяра Кънчева. Тя бе трогната и от хъса, с който нейните възпитаници успяха да подготвят сценарии и художествени изпълнения за по-малко от 24 часа. Кънчева изказа задочна благодарност за подкрепата на Алина Софи Мор – доброволец в рамките на програмата ,,Култура по света” и съобщи радостната новина, че през месец март по същата програма ще пристигне нова доброволка .
В своята реч Йорг Каснер обяви, че благодарение качественото преподаване на немски език и показаните от учениците високи резултати на всички проведени досега изпити, Профилирана гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен от тази есен получава правото да организира и провежда изпита за Немска езикова диплома ниво B2/C1. Това е най-високото ниво на езиков сертификат по немски език и се признава от всички немски и австрийски висши учебни заведения. Изпитът се проверява и изготвя като тест от Конфедерацията на министрите на образованието в Германия. Думите на високия гост превеждаха „в ефир“ току що „сертифицираните“ Аника Димитрова и Николай Нешков.
Събитието завърши с хита на младия немски поппевец Тим Бендцко „Почакай малко, нека първо да спася света“ в изпълнение на целия клас.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: