Концерт „Спасение – музика на доброто“ звуча в Плевен по повод 75 години от спасяването на евреите в България (снимки)

25.10.2018 17:59

Концерт „Спасение – музика на доброто“ бе изнесен днес в ХГ дарение „Колекция Светлин Русев“. Участие взеха Чавдар Вълков – цигулка и Магдалена Начева – пиано, които изпълниха любими творби на композитори и музиканти с еврейски корен. Концертът бе посветен на 75 години от спасяването на евреите в България и беше организиран от Читалище „ЛИК“ – Плевен. Музикалното събитие е част от поредицата инициативи на Областна администрация – Плевен по повод годишнината, а сред гостите на него бяха областният управител на Област Плевен Мирослав Петров, заместниците му Татяна Божинова и д-р Красимир Трифонов, както и главният секретар на Областта Ирена Христова.

С тази инициатива напомняме, че идеята за голямото европейско семейство е родена от идеята за мир и хуманизъм на този стар и много изстрадал континент, сподели пред събралите се в ХГ „Дарение Светлин Русев“ председателят на Читалище „ЛИК“ Катя Божикова. Тя отбеляза, че паметта дава рамка на човешкия живот и е гаранция за нашето утре, но за жалост човечеството отдавна се е усъвършенствало в това да изтребва другия. „Холокостът е зло, което по никакъв начин не се побира в човешкия разум. Избитите над 9 милиона души са драматичен белег, който скоро няма да бъде изтрит от нашия уж напредничав цивилизационен растеж. Но България – макар и съюзник на хитлеристка Германия успя да застане зад своите евреи и да ги спаси от сигурна смърт“, каза още Божикова.

Тази годишнина отбелязва един от най-хуманните актове в новата ни история, имащ огромно значение и в световен мащаб, посочи областният управител Мирослав Петров. Губернаторът изтъкна, че България е единствената страна в Европа, в която еврейското малцинство не само не е погинало, но и се е увеличило в сравнение с началото на Втората световна война. „Спасението на българските евреи е резултат от продължителен и драматичен процес. В тази съпротива вземат участие всички слоеве на тогавашното българско общество, а българската реакция срещу Холокоста и антисемитизма надхвърля рамките на опитите в другите европейски страни за спасяването на евреите от депортиране“, обърна се към гостите на концерта областният управител.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: