Зодиакалният свят на Диана Тончева в Къщата на художниците – снимки!

25.10.2018 7:40

С изложба малка пластика гостува в Къщата на художниците в Плевен Диана Тончева. Откриването събра в залите на галерията множество приятели и почетатели на твореца. Това е втората самостоятелна изява на Диана Тончева в родния й град. Изложбата може да бъде посетена до 17 ноември.


Диана Тончева вече е познато име за плевенските почитатели на изкуството. Нейната първа изложба беше тук, в Къщата на художниците, през миналата година. Тогава за първи път видяхме цялостното творчество на Диана. До този момент тя имаше и има участия в различни форуми, общи изложби, биеналета. Но самостоятелната изложба за един художник е важен момент, защото тогава виждаме в един цялостен и обобщен вид неговите виждания, творчески търсения и възможности. Първата изложба на Диана ни показа лицето на един особено колоритен творец. Сегашната експозиция потвърждава впечатленията от тогава.


Диана Тончева е творец, който не прави фрагментарни неща. Нейните творби излъчват особено интелектуално мислене, което се материализира чрез пластиките и. Така в първата си самостоятелна изложба тя ни представи цялостното си виждане за българина, за неговия характер, нрав, земност, непосредственост, практичност и жизненост.


По-лиричната страна в характера на твореца ни показаха нейните танцуващи момичета. Защо ви напомням всичко това? Защото в сегашната експозиция ние отново ще видим тези характерни особености за Дианиното творчество и в същото време ще се срещнем с една различна тематика, говореща за душевния свят на самия автор.


Автор, който е в състояние да улови типажите на нашето съвремие и да ни ги покаже отлети от бронз. Диана Тончева е творец, който има не само око за формите и умение да ги предаде на материала, а да вложи в тях и своето усещане за характерите, за същността и на хората, и на животните, които изобразява. Не мога тук да не спомена нейните персонализирани герои – Молителят, Нагаждачът, Мечтателят, Джендърът, но и понесеният от Попътен вятър, Решителният. Преди да кажа каквото и да било за най-основната част от експозицията – зодиакалните знаци, не мога да не отбележа нейните невероятни животни, които са “очовечени” – вижте Вече съм сгодена, вижте Шопинг, Феникса, Вихрогонът…


Всички пластики на Диана ни казват нещо и всяка от тях е изразява движение, движение, движение, устременост и финес.
Всичко това е заложено и в основната част на експозицията, в която виждаме целия Зодиак, материализиран в бронз – в мъжки и женски вариант. Сътворението ги обединява. Тези различни хора, с техните особености и характери, заложени в зодиакалната даденост, са сътворителите на земното ни битие. Сигурна съм, че всеки ще открие своята зодия и ще разбере вярно ли е уловил същността и авторът. Всеки от вас ще ги види по своему. Те са тук, за да пообщувате с тях, а чрез тях и с ваятелката Диана Тончева.

Да и пожелаем никога да не се разделя с любимото си занимание, с любимото си изкуство, за да ни радва и в бъдеще с нови, интересни творчески открития.


Текст: Татяна Любенова, снимки: Плевен за Плевен, всички права запазени!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: