Редки старопечатни книги може да бъдат разгледани в Регионален исторически музей – Плевен – снимки

23.10.2018 8:57

Регионален исторически музей – Плевен e домакин на изложбата „Посланията на времето, съхранени в старопечатните книги.”, представена от Информационно-библиотечен и издателски комплекс при Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”. Тя бе открита на 22-ри октомври и може да бъде разгледана от всички любители на старопечатните книги.


В експозицията „Посланията на времето, съхранени в старопечатните книги“ са подбрани и показани 64 от най-старите редки и ценни издания, които Университетска библиотека съхранява. Целият фонд представлява богатство от над 230 старопечатни книги и 13 периодични издания. Всички те са излизали в периода от 1745 до 1878 г. Старопечатните книги са не само важна част от книжовното ни наследство, но по страниците им често са отбелязвани и ценни за изследване на историята и бита на българина, за неговата духовна култура и религиозни възгледи приписки.
Изложбата „Посланията на времето, съхранени в старопечатните книги“ представя не само една малка част от книжовното богатство, съхранявано в Централната университетска библиотека на Великотърновския университет, но и профила на българското възрожденско общество, неговите достижения в образованието, науката, литературата, периодичния печат.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: