Историческата истина за спасяването на българските евреи оживя отново в НЧ „Неофит Рилски” – Тръстеник

22.10.2018 11:08

„На крачка от смъртта” бе културното събитие, посветено на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи, с което НЧ „Неофит Рилски” и областна администрация – Плевен отбелязаха този достоен за гордост със своята висока хуманност акт, с който българите остават завинаги в световната история.

Разказ за страха от студения дъх на смъртта, за болезнените тръпките от заплахата на изтезания, за надвисналата опасност от раздялата и неизвестността. Целият този ужас „заобикаля” еврейската общност в България, заради решителността на държавата, настоятелността на българския народ и категоричната позиция на църквата. Представената презентация илюстрира в снимки и свидетелски разкази за събитията и истината за онези времена.

Културно – музикалната програма включваше рецитация на стихотворението ”Евреи” от Пейо Яворов, представено от Николай Пенков от групата за художествено слово при читалище „Неофит Рилски” – гр. Тръстеник, изпълнения на етюди от български композитори за пиано на ученици от ІVклас с ръководител Пепа Пенкова. Концертът продължи с фолклорни и поп песни на дуета Алекс и Александрина, Йордан Каменов, Георги Атанасов от групата за поп пеене към читалището с ръководител Йордан Каменов, както и с фолклорните изпълнения на Велислава и Марая и група ”Зорница” с ръководител Мариана Цанина.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: