В Плевен откриха единствения за Северна България Център за деца с аутизъм

19.10.2018 12:28

Днес в Плевен официално бе открит първият извън столицата и единствен за Северна България Център за деца с аутизъм. Той стана факт след предоставена сграда от Общински съвет – Плевен, където Сдружение „Аутизъм Днес” заедно с Фондация „Стъпка за невидимите деца на България“ успяха въпреки двата вандалски акта да ремонтират нужните им помещения, за да се стигне до това Центърът да заработи. Той се намира в бившия дом за деца, лишени от родителски грижи „Детелина“в ж.к. „Сторгозия“ No 93 (до блок 27).

Към момента за ползване на услугите му са записани 22 деца, въпреки че капацитетът към този момент е за 20, коментира Владислава Цолова, председател на Фондация „Стъпка за невидимите деца на България“.

На откриването присъстваха заместник – министъра на образованието Деница Сачева, зам.-председателят на Държавната агенция за закрила на детето Валери Йорданов, кметът на Плевен Георг Спартански, председателят на Общински съвет-Плевен Мартин Митев, дарители, подпомогнали ремонта на сградата и много други приятели на каузата ни.

Кметът подчерта, че децата със специфични образователни потребности, сред които и тези с аутизъм, са наши деца, децата на България и не могат да бъдат оставени на произвола на съдбата. Спартански добави, че подкрепата не може да стане в един ден, но трябват начални стъпки в правилната посока и политика на централната и местната власти. Всяко добро начинание трябва да има мотор, който върши цялата работа преди да дойдат камерите да ни снимат, в този случай сега моторът е Владислава, коментира Спартански.

От името на ДАЗД зам.-председателят й Валери Йорданов отправи поздрави и подари картина, рисувана от дете.

Своите пожаления за успех отправи и Мартин Митев, който благодари на Владислава Цолова и Ивайло Иванов, които са плевенчани, отдавна излезли от родния си град, но открили първия извън столицата Център за деца с аутисти в Плевен. Малко плевенчани се връщат и инвестират опита и енергията си в родния си град, подчерта председателят на ОбС-Плевен и поднесе като подарък икона на Богородица.

Сред гостите на откриването бе и Дийна Сингър,  сертифициран поведенчески аналитик (BCBA) от 2005 г. и супервайзор на центровете“Аутизъм Днес“. „По целия свят различните държави осъзнават рано или късно, че децата с трудности се нуждаят от повече подкрепа. Време е и България да стане част от този клуб. Бих окуражила всички родители да осъзнаят максимално рано проблема, да започнат терапевтични процедури, за да може потенциалът на децата им бъде развит”, подчерта Дийна Сингър.

Със създаването на Центъра в Плевен децата с аутизъм и техните семейства от региона ще имат шанс за по-добро качество на живот с помощта на екип от ерготерапевти, логопеди, психолози, поведенчески технолози.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: