Изправят пред Съда в Плевен селски кмет заради незаконна сеч

18.10.2018 14:02

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу длъжностно лице за престъпление по служба, съобщават от Пресцентъра на Обвинението.

Обвинението срещу С.О. е за това, че на 11.09.2017 г. в село в област Плевен, в качеството му на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение – кмет – превишил правата си, като разрешил на Х. Г., да извърши добив и транспортиране на дървесина – топола, ясен, акация и бряст, от парцели общинска собственост на Община Пордим, находящи се в землището на селото. Кметът нямал такива правомощия, тъй като те са от компетентността на Общински съвет – гр. Пордим и на оправомощени от директора на Държавно горско стопанство – Плевен служители в стопанството. Деянието С.О. е извършил с цел да набави за Х. Г. облага, явяваща се пазарната стойност на незаконно добитата дървесина (общо 30 куб.м. строителна дървесина от топола, 40 пр.куб.м. дърва за огрев от топола и 30 пр.куб.м. дърва за огрев от твърди широколистни видове) и от това са настъпили значителни вредни последици за Община Пордим в размер на 9750 лв., представляваща сума от пазарната стойност на дървесината и нанесената щета от незаконно отсечените дървета –  престъпление по чл.282 от НК, се посочва в прессъобщението от прокуратурата.

През есента на 2017 г. обвиняемият споделил на Х.Г., че има намерение да възстанови бивш язовир край село, като за целта следва да се почисти терена от дървета и храсти. Х.Г. се съгласил да извърши сечта. Съгласно уговореното, на 11.09.2017 г. бил оформен договор между обвиняемия в качеството му на кмет на селото  – възложител по договора, и Х. Г. – изпълнител, с предмет – почистване на корито на язовир. Според договора, изпълнителят се задължавал да извърши без възнаграждение и за своя сметка почистването на коритото.

В действителност, уговорката между двамата била Х.Г. да вземе за себе си добитата дървесина. На 13.09.2017 г., без да има това право, обвиняемият издал служебна бележка, подписана от него в качеството му на кмет, в уверение на това, че Х. Г. има право да превозва дървесина, добита от почистване на язовира. Незаконната сеч била установена на 18.10.2017 г. от горски надзиратели от ТП на ДГС – Плевен при извършване на  проверка на района по сигнал.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: