Осъдени за грабеж и убийство в Левски обжалват наказанието си

18.10.2018 17:20

Двама, осъдени на доживотен затвор, и техен авер с присъда от 20 години, за грабеж и убийство в град Левски, обжалват наказанието си пред състав на Великотърновския апелативен съд. Първото заседание по въззивното дело е насрочено за 22 октомври.

Със своя присъда от 06.07.2018 г. Окръжен съд – Плевен е признал подсъдимите Иво В. З. от гр. Бяла Черква, Валентин Н. Н. от с. Павел и Тихомир Р. В. от гр. Сухиндол за виновни в това, че на 30.12.2016 г., в гр. Левски, в съучастие като извършители, отнели чужди движими вещи  – златни накити, монети и парични суми в различни чуждестранни валути, както и сумата от 38 294,35 лева, или всички движими вещи на обща стойност 92 259,75 лева от владението на Кирил К. И. от гр. Левски и Галя В. И. от гр. Левски, с намерение противозаконно да ги присвоят, се посочва в прессъобщение на ВТАС. Тримата употребили за това сила и грабежът е в големи размери и е бил придружен с тежка телесна повреда за Галя В. И., изразяваща се в загуба на слезката и с убийството на Кирил К. И.

Тримата са признати за виновни и в това, че на същата дата, около 3.00 часа, в гр. Левски, в съучастие като извършители, влезли в жилището на Кирил К. И. и Галя В. И., като употребили за това сила, като деянието е извършено нощем от две и повече лица – престъпление по чл. 170, ал.2, вр. с чл. 170 ал. 1, вр. чл. 20 ал. 2.

След групиране на наказанията за двете отделни деяния по чл. 23 ал. 1 от НК, Окръжен съд – Плевен наложил наказания на тримата подсъдими както следва:

На подсъдимия Иво В. З.Доживотен затвор без замяна, което да изтърпи при първоначален специален режим.

На подсъдимия Валентин Н. Н.Доживотен затвор, което да изтърпи при първоначален специален режим.

На подсъдимия Тихомир Р. М.20 години лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален строг режим.

Със същата присъда, Окръжен съд – Плевен е признал подсъдимата Нели С. М. от с. Павел за виновна в това, че на 30.12.2016 г., с цел да набави за себе си и за Валентин Н. Н. имотна облага, укрила и прибоила чужди движими вещи на обща стойстно 88 359, 75 лева, а на 13.01.2017 г. в гр. Плевен спомогнала да бъдат отчуждени чужди движими вещи – сумата от 20 000 лева, чрез закупуване на лек автомобил „Фолксваген Туарег“, за които вещи знаела, че са придобити от Валентин Н. Н., чрез престъпление (грабеж, придружен с убийство и тежка телесна повреда), като укривателството е в големи размери.

На основание чл. 215 ал. 2, т. 1, във вр. с чл. 215 ал. 1 и чл. 54 от НК, първоинстанционният съд я осъдил на 3 години лишаване от свобода, чието изпълнение на чл. 66 ал.1 отложил с изпитателен срок от пет години (условно), както и да заплати глоба в размер на 5000 лева.

Делото в Апелативен съд – Велико Търново е образувано по въззивни жалби от Иво В. З., Валентин Н. Н. и Тихомир Р. М.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: