В „Поход на семейството“ се включиха родители, деца и учители от Детска градина „Първи юни“ – Плевен (галерия)

15.10.2018 15:28

„Поход на семейството“ – така е наречен съботният преход, в който са участвали родители, деца и учители от Детска градина „Първи юни“ – Плевен, съобщи директорът на градината Александра Иванчева. Решихме да опитаме по-различно общуване, различно учене и взаимно обогатяване, сподели тя. По думите й, преходът не е бил никак лек. Групата от около шестдесет човека е тръгнала от хотел „Орбита“ по тясна живописна пътека в гориста местност и след около час е стигнала до хижа „Среброструй“.


„Не тръгнахме, за да наблюдаваме есента, но есента беше наоколо. Не тръгнахме, за да видим гората, листопада, есенната шума и скритите в нея шишарки и гъби, шипковите храсти и есенните червени, жълти и кафяви водопади от листа, но с тях природата ни обгръщаше от всякъде. Не тръгнахме, за да се сближаваме, но заедно водехме децата за ръка, помагахме им да прекрачват падналите клони, придържахме ги, за да не се подхлъзнат в мократа шума, обяснявахме им, че природата е разнообразна и не винаги безопасна. И през цялото време тихо си говорехме – за децата, за различните характери, за предпочитанията им, за нашите затруднения, за техните своеобразия“, разказа още директорът на ДГ „Първи юни“.

На поляната пред хижа „Среброструй“ малките, на възраст от 2 до 7-годишни, веднага са успели да открият тайнствените места, да ги изследват и да ги превърнат в своя приказна територия. За да излезе на обратния път по шосето, групата е изкачила стръмните каменни стъпала и е продължила по лекия вече маршрут, наслаждавайки се на пейзажа наоколо.

„Даже не си и задавахме въпроси за смисъла. Нямаше нужда. Усещахме, че природата ни разгръща, стопля и осмисля. Разбира се, нашата дейност беше ръководена от представители на Пешеходен клуб Плевен. Планинският водач Стефан Андреев направи задължителния инструктаж и беше начело на групата, подкрепяйки децата и възрастните при всяка необходимост“, споделя Александра Иванчева.

Датата на похода е избрана неслучайно – за да бъде отбелязан Световният ден на ходенето – 13 октомври. А съвместната ни дейност с родителите е само един фрагмент от разнообразни инициативи, включени в проект „Заедно“, одобрен за реализация по „Национална програма „Заедно за всяко дете – 2018 г.“ на МОН, в третия модул на програмата „Добри практики за взаимодействие на образователните институции с родителите“, разкри още директорът на детската градина.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: