Общинският съвет даде съгласие Община Плевен да кандидатства с проект за превенция на горските пожари

15.10.2018 11:02

Общински съвет – Плевен даде съгласие Община Плевен да кандидатства с проект „Защитни мероприятия за превенция при горски пожари в Община Плевен“ по подмярка 8.3 „Предотвратяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития“ от мярка 8 „Инвестиции в развитие на горските райони и подобряване жизнеспособността на горите“. Мерките са по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. (ПРСР), подкрепена от Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони. Точката бе единствена в дневния ред на свиканото днес извънредно заседание на съветниците. Предложението подкрепиха 31 от общинските съветници, 4 гласуваха „въздържал се“.
„Свикването на извънредната сесия се наложи поради факта, че Общината ни има право да кандидатства по една от подмерките на Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Тази допустимост се появи след проведеното редовно заседание на Общинския съвет миналия месец. Срокът за внасянето на проектното предложение е днес до 17:30 ч., затова свиках извънредното заседание с презумцията, че тези близо 3 млн.лв. не са пари, които можем да пренебрегнем и да не се опитаме да кандидатстваме за тях“, коментира председателят на местния парламент Мартин Митев.
Задачата на проекта „Защитни мероприятия за превенция при горски пожари в Община Плевен“ е въвеждане и подобряване на превантивните дейности за намаляване опасността от горски пожари, както и въвеждане и подобряване на такива с цел намаляване на опасността от вредители, болести и природни бедствия в горските територии, посочи при представяне на проектното предложение кметът Георг Спартански. Съгласно изработена методика, българските гори са класифицирани в три степени на риск от горски пожари – висок, среден и нисък. Община Плевен е определена като такава с висок риск.
Процедурата за предоставяне на 100% безвъзмездна финансова помощ се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и с национални средства, чийто общ размер възлиза на 33 363 992,00 лв. Общият размер на безвъзмездна финансова помощ по процедурата за кандидати, различни от определените, е 14 562 892,00 лв. Минималният и максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за конкретен проект са съответно до 4 889,50 лв. и до 2 933 700,00 лв., представляващи максималният размер на общите допустими разходи за целия период на прилагане на програмата за един кандидат. Общата стойност на проектното предложение на Община Плевен е до посочения максимален размер от 2 933 700,00 лв.
С проекта Община Плевен ще има възможност да реализира част от задълженията си по изпълнение на предвидените в изготвения и утвърден Горскостопански план превантивни дейности със задължителен характер, определени в съответствие с Наредба №18 от 7.10.2015 г. за инвентаризация и планиране в горските територии и Закона за горите. Става дума за създаване, подобряване и поддръжка на противопожарна инфраструктура. Конкретните строително-монтажни работи ще обхванат землищата и горските територии на различните населени места в общината.
Изграждане на горски пътища за транспортен достъп до водоизточник за противопожарни нужди и изграждане на резервоари за съхранение на вода се предвижда за град Плевен и четири от селата в общината – Николаево, Гривица, Радишево и Бохот.
За четири села /Беглеж, Бохот, Върбица и Буковлък/ е заложено изграждане на лесокултурни прегради.
В град Славяново и 6 села в общината /Върбица, Коиловци, Къртожабене, Ласкар, Мечка и Радишево/ проектът предвижда изграждане на минерализовани ивици.
Срокът за изпълнение на проектното предложение е 36 месеца. Крайният срок за подаването му е днес /15 октомври/, 17:30 часа.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: