Плевенчанка ще учи италианчета на български език в Челе ди Булгерия – града на кан Алцек

14.10.2018 14:47

Плевенчанката Пепа Стефанова е една от двете учителки, които ще учат италианчета на български език в град Челе ди Булгерия, в италианската провинция Салерно. Градът не случайно е наречен така. Смята се, че той е създаден на мястото, където кан Алцек, един от синовете на кан Кубрат, заедно с част от народа си, която му е била подчинена след удара на хазарите върху Велика България, се преселва в Италия и сключва договор с краля на лангобардите Гримуалд (662-667 г.), който му позволява да се смята за федерат.

Пепа Стефанова /вдясно/ и Диана Еринкова

И днес в двете училища на Челе ди Булгерия ще се изучава български език. Пепа, която е създател и председател на Асоциация за българска култура и основател  и директор в НУ „Българче” в  Неапол, ще води часовете заедно с Диана Еринкова.

Децата са 46, организирани в 4 групи, разказва Пепа. Те са по две групи от начален и от среден курс. Ще учат като всички неделни училища в чужбина  – 120 часа български език, 34 часа история, 34 часа география и часове по български фолклор – песни и народни танци. Заниманията на италианчетата ще са всеки четвъртък.

„На края на учебната година ще получат удостоверения за проведено обучение. Мечтата им е да кандидатстват в български университети след време и да придобият сертификат за ниво на владеене на език. Повечето разбират някои думи при комуникация”, добавя плевенчанката. И посочва, че до провеждането на тези часове се е стигнало след случайна среща с кмета на града Джино Маротта. След разговора с него е направено и проучване колко деца имат интерес и така се е стигнало да стартиране на обучението.

За Челе ди Булгерия

Името на градчето, което буквално преведено означава „Българските килии“, идва от легендата, че тук е имало манастир с български монаси. Жителите на Челле ди Булгерия и днес имат съзнанието, че са потомци на българи, макар и да не говорят български език. Това е валидно и за потомците на българи в околните селища. Те се гордеят с произхода си, и много от тях са превърнали спомена за произхода си във фамилно име -Булгарини, Булгарели, Булгаручи, Булгаро. Такова е фамилното име и на един от крупните производители на парфюми.

На 8 юни 2016 г. в Челе ди Булгерия е открит паметник на кан Алцек. На тази дата всяка година се организира празник на града, на който присъстват и много българи.

Снимки: личен архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: