Уникални архитектурни планове на Плевен от 19 век показа Архивът на празника си (галерия)

10.10.2018 14:20

С Ден на отворените врати отбеляза днешния професионален празник на българския архивист Държавен архив – Плевен. Гости там бяха десетки приятели и дарители на Архива, които бяха посрещнати от възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов”. Те разказаха повече за историята и дейността на плевенския Архив, както и за ценните документи, които той съхранява. Професията на архивиста изисква много различни умения и разбира се – много търпение, сподели пред присъстващите началникът на Държавен архив – Плевен Маринела Йорданова. Тя отбеляза, че днешния празник Архивът посвещава на дарителите, допълвайки, че отделът съхранява над 170 лични фонда. Йорданова представи част от последните дарения, постъпили в плевенския Архив, част от които бяха подредени в камерна изложба.

Гостите на празника имаха възможността да видят материали, свързани с дейността на именитите архитекти Кирил Русков, Михаил Караязов и Иван Стефанов, такива от семейния фонд на журналистите и издатели Татяна и Любомир Духлински, материали от Георги Бирданов, свързани с железопътния транспорт у нас, както и с изграждането на храм в село Божурица, документи на Никола Бошнаков – дългогодишен директор на Военноисторическите музеи в Плевен, а в експозицията бе представена и част от дарението с материали на редактора на вестник „Северно ехо“ Петко Попов.

Изненада за посетителите бяха наскоро дарените от дъщерята на арх. Христо Ковачев четири архитектурни плана на град Плевен от 1894 г. На уникалните материали, които вероятно са най-старите планове на града, предстои пълна реставрация в Държавна агенция „Архиви“. „Цялото дарение, от което тези архитектурни планове са част, е огромно, като обем. Предстои да го обработим, да направим експертиза, като вероятно ще открием в него още много интересни неща“, сподели началникът на плевенския Архив Маринела Йорданова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: