Камарата на инженерите в Плевен отбелязва 15 години от създаването си

08.10.2018 8:39

Парк -музей на миниатюрите, гр. В. Търново. Представители на РК Плевен пред макет на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“

Тематично пътуване до Велико Търново и Дряново под наслов „По стъпките на Колю Фичето“ беляза 15-годишнината от основаването на Регионалната колегия на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране в Плевен. В рамките на три дни от 5 до 7 октомври представители на инженерната гилдия на Плевен посетиха обекти на Първомайстора, сред които една от най-емблематичните му сгради – Хан Хаджи Николи във Велико Търново, създадена през далечната 1858 година, възстановена през 2010 г. от американеца Едмънд Бек. В старопрестолния град инженерите не пропуснаха да видят Къщата с маймунката, църквата „Свети Константин и Елена”, Конака.

Представители на РК Плевен пред моста над река Дряновска

В програмата беше включено и посещение на първия по рода си парк-музей на миниатюрите „Търновград – град на хилядолетна история”, където сред експонираните общо 80 макета в мащаб 1:25 на емблематични български забележителности и обекти от цялата страна, инженерите видяха моста на Колю Фичето над река Янтра край Бяла, а впечатление предизвика макетът на Панорама „Плевенска епопея 1877“ с автори на архитектурния проект арх. Пламенка Цачева и арх. Иво Петров.
Вторият ден бе изцяло посветен на обектите на възрожденския майстор Колю Фичето в родния му град Дряново. Обиколката започна с посещение на Музейна експозиция „Колю Фичето. Живот и творчество“ и тематичен филм и продължи с църква „Свети Никола“, която е сред първите самостоятелни строежи на Уста Колю Фичето. Маршрутът мина покрай Икономова къща – една от двете напълно запазени къщи, дело на Първомайстора и достигна моста над река Дряновска и Духовниковата чешма. В непосредствена близост до моста впечатление направи ликът на Майстора – изрисуван графит върху 3-метрова бетонна стена.
Пътуването по повод 15-годишнината от създаването на КИИП Плевен продължи с посещение на храм „Света Троица“, построен през 1845 г. и обхвана и още няколко места. В родния град на Първомайстора инженерите разгледаха Лафчиева къща – единствената в България запазена триетажна жилищна сграда в традиционен архитектурен стил от възрожденския период, уникален архитектурен комплекс, национален паметник на културата.
Участниците в пътуването не пропуснаха да си направят емблематични снимки за спомен пред релефната карта на България в центъра на Дряново, която е първата по рода си физическа карта на страната, отлята от цимент в мащаб 1:100 000 и пред Часовникова кула.
В последния ден от програмата те посетиха още Дряновския манастир и пещерата „Бачо Киро”, в която е живял праисторическият човек, създател на среднопалеолитна култура „Бачо Киро“, една от най – ранните в Европа.

Паметник на Колю Фичето, гр. Дряново

„В местната професионална организация на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране членуват почти 240 инженера, разпределени в общо осем професионални секции: „Конструкции на сгради и съоръжения“, „Транспортно строителство и транспортни съоръжения“, „Електротехника, автоматика и съобщителна техника“, „Отопление, вентилация, климатизация, хладилна техника, топло и газо-снабдяване“, „Минно дело, геология и екология“, „Водно строителство“, „Геодезия и приложна геодезия“ и „Технологии“, отбеляза председателят на КИИП – Регионална колегия Плевен инж. Живко Иванов.
„Сред учредителите на Регионалната колегия са близо 160 инженера от област Плевен“, припомни екс председателят на местната професионална организация инж. Нина Киркова.
Специален гост на тържеството в Парк – хотел Дряново беше Председателят на Регионалната колегия на КИИП в Русе инж. Деян Димитров, а в тематичното пътуване, макар и за кратко, се присъедини бившият председател на колегията във Велико Търново инж. Николай Николов.

За Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране

  • Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) е национална организация на инженерите от всички специалности, осъществяващи инвестиционно и устройствено проектиране. Основание за провеждане на Учредителното събрание на камарата на 27 и 28 септември 2003 г. е приетият от Народното събрание Закон за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране (обнародван в ДВ, бр. 20 от 4 март 2003 г.; изм. ДВ, бр. 65 от 22 юли 2003 г.; изм. ДВ, бр. 77 от 27 септември 2005; изм. ДВ, бр. 30 от 11 април 2006 г.; изм. ДВ, бр. 79 от 29.09.2006 г., изм. ДВ, бр. 13 от 8.02.2008 г.).
    Мисията на КИИП е да защитава професионалните права и интереси на своите членове в съответствие с интересите на обществото. В КИИП членуват около 10000 проектанти, от които 8500 – с пълна проектантска правоспособност.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: