Народният представител Стефан Бурджев постави остро акцента върху състоянието на пътната маркировка и пътните знаци на републиканските пътища в Плевенски регион!

06.10.2018 10:13

Какво е текущото състояние на пътната маркировка и пътните знаци на републиканските пътища в Плевенски регион и какво се планира като адекватни и навременни действия, с оглед на предстоящия есенно-зимен сезон, попита в Парламента народният представител от 15 МИР Плевен министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.


„Дейностите по полагане и възстановяване на хоризонталната маркировка, по републиканските пътища, както и за доставка и монтаж на пътни знаци, се възлагат от Агенция пътна инфраструктура възоснова на договори, след проведени обществени поръчки. Изпълнителите по тях работят по условията на финансовата рамка на програмата за поддържане при всяка календарна година при ограничен финансов ресурс. В случаите, когато на пътните участъци е предвидена рехабилитация и ремонтни дейности, те се изпълняват по одобрен технически проект, включващ и организации на движението със съответната хоризонтална маркировка и пътни знаци.“, заяви в отговор на питането министър Аврамова. И още: Областно пътно управление Плевен е заявило необходимост от подмяна или попълване на знаковото пространство като е изготвило количествено стойностно сметка на стойност 96 хил 523 лева. След избор на изпълнител ще се предприемат действия по реализирането и осигуряване на необходимия финансов ресурс. По отношение на хоризонталната маркировка по републиканските пътища на тази територия действащ към момента е договор с избран изпълнител за този район който е четиригодишен и ще приключи през юни 2019 година.
Според народния представител от 15 МИР Плевен Стефан Бурджев, огромна част от пътните знаци са непочистени от храстова растителност, по негова преценка и на жителите от региона, с които разговаря. Неговото мнение е, че до 5-8 метра няма никаква видимост за големи табели, указателни и пътни знаци за вертикалната маркировка. „На второкласните, третокласните и други пътища също е ужасен проблем липсата на маркировка. Желанието ми, и това на гражданите, е да се намери начин да се постави на пътищата от четвъртокласната пътна мрежа поне средната ивица, която да бъде отправна точка.“, коментира народният представител от 15 Плевенски МИР. Мотивите му: има много хора, които всеки ден пътуват за работа, като според него сумата от близо 150 хил лева е твърде малка за гарантиране на безопасността.
Министър Аврамова се съгласи с депутата, че безопасността на пътя трябва да е приоритет, като го увери, че това ще е един от основните приоритети на министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Снимка: архив Плевен за Плевен.

Питането в Народното събрание на народния представител от 15 МИР Плевен Стефан Бурджев и отговорите на министър Петя Аврамова може да видите тук:
https://www.youtube.com/watch?v=O-163Dc_DP4&feature=youtu.be&app=desktop

#тагове:

НАЙ-НОВИ: