Княз Никита Лобанов – Ростовски днес дари на Плевен ценна историческа картина и четири оригинални литографии от 19-и век.

06.10.2018 15:40

Княз Никита Лобанов – Ростовски днес дари на Плевен ценна историческа картина и четири оригинални литографии от 19-и век. Князът дарител заяви, че е потомък на човека, който положил подписа си под мирния договор между Турция и Русия. Картината, която днес бе подарена от него, показва този исторически момент. Дарителят допълни, че според него е важна личността на Лобанов-Ростовски, който „като опитен дипломат е включил три пункта от Сан-Стефанския договор – факт, който е дал възможност шест месеца по-късно създаване на независимо Княжество България и първата българска конституция“, информират от сайта на БТА.


Дарените литографии са с тематика също от Руско-турската война 1877-78 г., публикувани в две английски илюстровани издания – „The Graphic“ и „Илюстровани Лондонски новини“. Специалните художници, изпратени от изданията на мястото на събитията, са разказали за генерал Гурко, за руснаците и за турците, за руска батарея, за отряд сапьори. Има изображение на руския император, който дава цигари на пленени турски войници в Зимница. Рисували са зимни картини при Плевен, зимен лагер в Свищов и други моменти от войната.


Дарението бе прието от Емилия Зорнишка – директор на Регионалния военноисторически музей /РВИМ/, в една от залите на Плевенската панорама, където ще остане достъпно за посетителите.
На церемонията присъства заместник-кметът на Плевен Стефан Милев, който благодари за поредния дарителски акт на княз Никита Лобанов – Ростовски.
Дарителят бе поздравен и от Румен Петков – бивш кмет на Плевен – лидер на АБВ. Петков подчерта, че е свидетел на последователната и дългогодишна дарителска дейност на княза, „който е истински приятел на България и на Плевен“, информират още от сайта на БТА в рубриката новини от българска община.


снимки: Плевен за Плевен, всички права запазени

НАЙ-НОВИ: