Рома Прайд отбелязват в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“-Пордим

04.10.2018 13:31

За осма  поредна година „Рома Прайд – ден на ромската гордост и култура“ ще се отбележи в 10 европейски страни: България, Ирландия, Италия, Македония, Молдова, Нидерландия, Украйна, Унгария, Черна гора и Чехия. Център „Амалипе“ като една от 33-те партниращи организации на Европейското антирасистко движение ще отбележи Рома Прайд с поредица от събития, стартиращи от  – 4-ти октомври и продължаващи в рамките на цялата седмица.

В област Плевен Рома Прайд ще бъде отбелязан в град Пордим. На 10 октомври от 15:00ч.  в  СУ ,,Св. Св. Кирил и Методий“ град Пордим ще се проведат събития по проект ,,Толерантни заедно“.  Ще има музикални изпълнения, песни и танци, като ще ги изпълнят трите клуба на училището, които са по образователния проект – Клуб ,,Веселяци“, клуб ,,Балканско настроение“ с ръководител Красимир Калинков  и третият клуб, който ще участва в мероприятието е клуб ,,Веселяци“ – фолклорна закачка  с ръководител Даниела Цолова.

Рома Прайд е ежегодно събитие, което мобилизира и активира европейското гражданско общество – координирано от EGAM (Европейско Гражданско Антирасистско Движение) и се организира на национално ниво от ромски и антирасистки  неправителствени организации в 10 държави като кампаниите са насочени против дискриминацията и расизма, с цел да се преодолеят общоприетите стереотипи и предразсъдъци и да бъде показана традиционната ромска култура, история и традиции.

Рома прайд – денят на гордостта и културата дава гласност на това, което остава скрито за масовата публика, показва различната страна на ромската общност, която е цветна, различна, празнична и необятна. Всичките успехи, които роми успяват да постигнат остават завоалирани и скрити, пред негативната същност, която се представя пред гражданското общество. Рома прайд е своебразен начин да бъдат чути ромските гласове за промяна, за равенство, за това да бъде прието многообразието на ентосите без омараза и негативни нагласи. Инициативата има също за цел да събере възможно най-много хора от всички етноси и да даде гласност на проблемите, пред които са изправени ромите в цяла Европа.

Учители, родители, ученици и представители на Център „Амалипе“ от всички региони на България ще се включат заедно с различни инициативи, показващи многообразието на богатата ромска култура.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: