Представители на Басейнова дирекция – Плевен участваха в откриваща среща по проект DANUBE FLOODPLAIN

01.10.2018 13:39

Официалната откриваща среща и първото събитие със заинтересованите страни по проект DANUBE FLOODPLAIN (Намаляване на риска от наводнения чрез възстановяване на заливни равнини по р. Дунав и притоците й) се проведоха на 27 и 28 септември 2018 г. в столицата на Румъния Букурещ .
Проектът DANUBE FLOODPLAIN се изпълнява с финансовата подкрепа на Програма за транснационално сътрудничество „Дунав 2014-2020“. Ще бъде осъществен от 18 партньори и 4 асоциирани стратегически партньори от десет държави от Дунавския речен басейн – Австрия, България, Хърватска, Чехия, Германия, Унгария, Словакия, Словения, Румъния и Сърбия.
Основната цел на проекта е подобряване на трансграничната координация при управление на водите, както и проучване на възможностите и разработване на обща методология за намаляване на риска от наводнения чрез използване на алтернативни неструктурни мерки за възстановяване на заливни зони, като едновременно с това се повишават и ползите за опазването на биоразнообразието.
Изпълнението на дейностите ще допринесат за изграждането на по-устойчива жива мрежа от водни екосистеми, която да осигури допълнителни предимства за местните хора и ще смекчи въздействията от различни човешки дейности в екстремните климатични събития. Проектът ще доведе до по-добро познаване на интегрираното управление на водите в Дунавските страни, оценка на възможностите за възстановяване на заливни равнини, като средство за намаляване на риска от наводнение, комбинация от класическа и зелена инфраструктура, мерки за естествено задържане, включвайки всички заинтересовани страни, чието сътрудничество е много важно по отношение на планирането и реализацията на такива проекти.
Откриващата среща включваше участие само на партньорите по проекта, в това число представители на БДДР, които прегледаха отново и уточниха детайлите по проектните дейности и работната програма, като същевременно се обединиха около необходимите срочни действия през текущия и следващите шест месеца.
Беше организиран и Семинар за ангажиране на заинтересованите страни, на който беше представена ключова информация за осигуряване участието на заинтересованите страни по проектните дейности и за изготвянето на пътна карта /план за процеса на участие на заинтересованите страни.
На 28 септември 2018 г. беше проведена и първата среща на Управляващия комитет по проекта, на която всички проектни партньори и асоциирани стратегически партньори са представени на високо ниво, с цел информираност за състоянието на проекта и вземане на управленски решения.

Проектът DANUBE FLOODPLAIN стартира на 1 юни 2018 г. и ще приключи до 30 ноември 2020 г.
Изпълнява се в рамките на ИНТЕРРЕГ – програма на Европейския съюз за междурегионално сътрудничество, която помага на регионалните и местните власти в Европа да разработват и осъществяват по-добра политика – чрез целевата Програма за транснационално сътрудничество „Дунав“, която насърчава икономическото, социалното и териториалното сближаване в Дунавския регион чрез интегриране на политиките в избрани области.
Проектът DANUBE FLOODPLAIN попада в обхвата на Приоритетна ос „Околна среда и културно ангажиран Дунавски регион“ на Транснационална програма „Дунав“, със специфична цел -укрепване на транснационалното управление на водите и предотвратяване на риска от наводнения.
Общият бюджет на проект DANUBE FLOODPLAIN е 3,67 млн. Евро.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: