Община Плевен организира обществено обсъждане на поемането на дългосрочен дълг под формата на кредит от Фонд ФЛАГ

01.10.2018 16:58

Във връзка с реализирането на инвестиционен проект „Интегриран воден цикъл Плевен- Долна Митрополия“, ОБЩИНА ПЛЕВЕН и Министерството на околната среда и водите сключиха Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG16M 10P002- l .006-0004-СО 1 от 18.О 1.2017 г. Горепосоченият проект се финансира в рамките на процедура BG16M10P002-l.006 „Изпълнение на ранни ВиК проекти“ по Приоритетна ос 1 ‘” Води“ на ОП „Околна среда 2014-2020 г.“. Общата стойност на проекта е в размер на 117 150 330, 52 лв. с ДДС. Община Плевен ще реализира своята част в размер на 49.96859 % от проекта с приблизителна стойност 59 000 000 лв. с ДДС, от които безвъзмездната финансова помощ от ОП „Околна среда 2014-2020 г.“ за проекта е 44 000 000 лв., а 6 000 000 лв. следва да бъдат осигурени като собствен принос от Община Плевен и възстановим ДДС, който е недопустим за финансиране от програмата (за периода до възстановяването му от НАП) 9 000 000 лв.В рамките на инвестиционния проект се предвижда като основни дейности: Инженеринг за обект ”Изграждане на канализационна и съпътстваща водопроводна мрежа на село Ясен, община Плевен (етап I)“ и „Изграждане на канализационна и съпътстваща водопроводна мрежа на село Буковлък, община Плевен (етап I)“ и „Реконструкция на обща Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) за група населени места от общините Плевен и Долна Митрополия“.
От изложените данни е видно, че община Плевен, съвместно с община Долна Митрополия изпълнява мащабен инвестиционен проект, чиято реализация ще допринесе за изграждане на битова канализация и осигуряване на екологосъобразното отвеждане, заустване и пречистване на битовите отпадъчни води от двете населени места в съответствие с изискванията на Европейския съюз. Реализацията на такъв мащабен инвестиционен проект е отговорна задача, която изисква значителен финансов ресурс за оборотно (мостово) финансиране на разходите, преди тяхното възстановяване/верифициране от ОП „Околна среда 2014-2020 г.“ и осигуряване на частта за собствено участие на ОБЩИНА ПЛЕВЕН. ФЛАГ ЕАД (Фонд за органите на местното самоуправление ) е икономически най – изгодният вариант за осигуряване на ресурс за оборотно финансиране на разходите и средства за собствено участие.
С оглед на горното и в съответствие с чл. 15 от Закона за общинския дълг, кметът на Община Плевен кани местната общност да участва в публично обсъждане с цел поемане на дългосрочен общински дълг под формата на кредит от ФЛАГ ЕАД за осигуряване на мостово финансиране и собствено участие по проект „Интегриран воден цикъл Плевен- Долна Митрополия“, финансиран по Приоритетна ос 1 „ Води“ на ОП „Околна среда 2014-2020 г.“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020, съфинансирана от Европейски съюз чрез Кохезионния фонд. Размерът на кредита до 8 000 000 лева за мостово финансиране и до 6 000 000 лева за осигуряване собствен принос. Мостовото финансиране от фонд „ФЛАГ“ ЕАД ще даде възможност на ОБЩИНА ПЛЕВЕН да осигури регулярни междинни плащания с изпълнителите по проекта, в съответствие с графика за реализацията му, а съфинансирането е процент от общия обем на проекта, което също се разплаща пропорционално при изпълнението на СМР. Извършените плащания с кредитния ресурс ще бъдат своевременно представяни за възстановяване пред Договарящия орган – Министерството на околната среда и водите и респективно възстановявани регулярно на фонд ФЛАГ, съгласно погасителния план. Обезпечението за предстоящия дългосрочен дълг предлагаме да е чрез учредяване на залог върху настоящи и бъдещи парични вземания, представляващи настоящи и бъдещи приходи и бюджетните взаимоотношения на община Плевен, по чл. 45, ал. 1, т. 1, букви от „а“ до „ж“ и чл. 52, ал. 1 от Закон за публичните финанси, постъпващи по банкова сметка, вземанията за наличностите по която, настоящи и бъдещи, също са обект на особен залог.
Във връзка с изложеното Ви уведомяваме, че на 9.10.2018 г. от 17.00 часа в зала „Гена Димитрова“ на първи етаж в сградата на Регионална библиотека, ще се проведе обществено обсъждане на поемането на дългосрочен общински дълг под формата на кредит от Фонд ФЛАГ за осигуряване на мостово финансиране и на собствен принос за разходите по проект „Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: