Плевен и Гандия се побратимиха

01.10.2018 14:15

Испанският град Гандия и Плевен подписаха протокол за сътрудничество между двете общини. На събитието, проведено в пленарната зала на Общинския съвет на Гандия, присъстваха кметът на Гандия Диана Морант, кметът на Плевен Георг Спартански, Лидувина Гил – съветник, отговарящ за международните отношения, както и широко представителство на българската общност, която живее в испанския град, съобщават от пресцентъра на испанската община.

Гандия стартира през 2011 г. административните процедури за одобряване на протокол за споразумение за установяване на сътрудничество между градовете за тяхното побратимяване. През 2018 г. град Гандия има българско население от 4 029 души, като почти 50% от него е от района на Плевен.

Кметът на Гандия Диана Морант посочи, че има достатъчно много причини актът на побратимяване да стане факт. Тя отбеляза, че в Гандия има четири български сдружения, там е второто в Испания българско училище и че Гандия е град, отворен към всички култури. Разбираме, че приносът на други националности ни обогатява като град, затова трябва да работим, за да улесним интеграцията в нашата широка социална мрежа, в нашата култура и начин на живот, каза още Морант. Тя подчерта, че жителите на Плевен и град Гандия отдавна са свързани, като с акта на побратимяване това се официализира.

От своя страна Георг Спартански благодари на Диана Морант за посрещането на българските представители и подчерта, че въпреки разстоянието, което разделя Плевен и Гандия, двата града имат сходна история и много пресечни точки.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: