Филмът за Плевенската епопея с премиера в Русия

26.09.2018 13:42

Премиерата на филма „Плевен: Краят на войната. Началото на Европа” беше сред събитията, посветени на честването на 55-годишнината от установяването на партньорски отношения между Плевен и Ростов на Дон. Прожекцията се състоя в един от централните кинотеатри в руския град „Киномакс – Победа” и събра публика от различни възрасти. В свое обръщение кметът Георг Спартански разказа за славните събития от Плевенската епопея отпреди 141 години, на които е посветен филмът, за съхранената в града ни и страната жива памет за тях, увековечена в стотици паметници, за подвига на руските воини, скрепил завинаги дружбата между нашите народи.

Лентата е съвместен проект на Община Плевен и „Файв Стар Медиа Груп”. Филмът спечели наградата в категория „История и култура”, подкатегория „Документален филм”, в ХІV Международен Тур Филм Фест „На източния бряг на Европа”`2018 – Велико Търново.

Режисьор и сценарист е Степан, главен оператор Момчил Александров, композитор е Валери Пастармаджиев, режисьор по монтажа е Цветелина Василева, изпълнителен продуцент – Вивиан Бояджиева.

За създаването на филма съдействаха представители на плевенски бизнес среди, както и Посолството на Руската Федерация в България. Впечатлени от него, ростовски студенти, членове на младежка патриотична организация, които бяха сред зрителите, без колебание решиха, че следващият им ежегоден поход ще бъде именно в Плевен.

Със съдействието на домакините филмът „Плевен: Краят на войната. Началото на Европа” ще бъде показан по ростовска телевизия и в учебни заведения в града. Впечатляващата лента ще бъде прожектирана и по време на Дните на Москва в града ни на 03 октомври.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: