Ромите и проблемът с “интеграцията”

25.09.2018 10:12

Проблемът с ромите и в частност с отпадането на ромските деца от образователната система се задълбочава с всяка изминала година. Намаляването и застаряването на населението не само в България, но и в световен мащаб се отразява негативно върху икономическото състояние. Вниманието върху ромския проблем трябва да обхване цялостната общност. Това трябва да е задача не само на общините и на НПО, но и на всички институтуции и гражданското общество.


Развитата гражданска съвест в хората ще спомогне да се преодолеят различията и да започнем да градим едно единно общество, в което всички имаме равни права и задължения и няма стереотипи и предразсъдъци.
Интеграцията е мощно средство за запазване и обновяване на културната идентичност на ромите, както и за взаимно опознаване и формиране на толерантност между децата от различни етноси.


Не е тайна, че именно образованието, или по-точно липсата на такова отваря съществена и голяма пропаст между ромите и останалите етноси в страната. Рано или късно липсата на интеграция (или желанието за това) ще струва скъпо не само на ромите, но и на икономическото състояние на страната, поради липсата на достатъчно добре подготвени кадри в страната, което ще докара до отчаяние много хора, защото беднотията не избира по раса, тя не е “приоритет” само за определен етност, беднотията е навсякъде и важи за всяка нация или етнос.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: