Ловци от Никопол излизат утре на протест, готови са да спрат достъпа до ферибота

25.09.2018 14:10

Ловно-рибарско сдружение – Никопол организира утре, 26 септември, от 10:00ч. протест на входа на пристанище Никопол във връзка с проекто-заповед на министър Порожанов за забрана на груповия лов на дива свиня заради констатираните случаи на африканска чума по свинете в страната.

Протестът ще премине в ефективен чрез затваряне достъпа до фериботния комплекс Никопол-Турну Мъгуреле, ако заповедта стане факт.

В становището си, адресирано до министър Порожанов, от Сдружението  посочват, че в техния район не е установен случай на заболяло животно с африканска чума по свинете. Ловните дружинки са обучени да вземат проби от убитите животни, изградени са ями и площадки за разфасоване, което е струвало не малко средства. В своето становище ловците от Никопол посочват, че забраната би довела до увеличаване на бракониерския лов, невземане на проби от убития дивеч, обработване на труповете на неподходящи места и т.н.

От Сдружението също коментират, че не се извършва дезинфекция на  влизащите от Румъния автомобили през фериботния комплекс при Никопол.

Ето и текстът на становището.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: