Румен Петков в Плевен: Готви се престъплението на века в българската енергетика!

23.09.2018 15:04

Планира се, и е в процес на реализация, едно от най-скандалните решения в българската енергетика от 90-та година насам. Предложение за обединяване на Атомната централа в Козлодуй и държавните Мини Марица изток в едно дружество. Това съобщи на пресконференция в местната централа на ПП АБВ в Плевен лидерът на партията Румен Петков.

Според неговата информация, предложение е направено от Българския енергиен холдинг и неговия изпълнителен директор, и вече веднъж е обсъждано на Експертен съвет в Министерство на енергетиката. „Предложението е скандално, защото е в състояние да съсипе в икономически и финансов план едно от най-силните енергийни дружества в Европа – Атомната централа в Козлодуй“, коментира пред журналисти Румен Петков.
Според него, състоянието на Мини Марица изток е тревожно от години, като задълженията на държавните дружества надхвърлят 830 млн лева. „Известно е, че политиката на Европа за гарантиране на екологичната сигурност, включва постоянно увеличаване на таксите за вредните емисии, а при нас основният замърсител, респективно основният финансов ресурс, който трябва да отделим за заплащането на тези такси, е Мини Марица изток.
Тази година те са в порядъка на 17-20 евро на тон, като при производството на един мегават се изпуска в пространството между 1,3 и 1,5 тона въглероден двоукис. Следващата година се предвижда за един тон да се плащат 25 евро. Това на свой ред поставя Мини Марица изток в особено тежко състояние. В смисъл, че себестойността на производството на един мегават няма да може да покрие таксата, която трябва да бъде плащана, коментира по темата още лидерът на ПП АБВ. От друга страна „АЕЦ Козлодуй към момента има 300 млн печалба, след като е платила ядреното си гориво, отвозването му, заплатила е задълженията по удължаване на живота на двата реактор, както и цялостния ремнот, реконструкция и поддръжка на съоръженията.
Тоест този, който замисля този нелеп и пристъпен към енергийната ни сигурност акт, ще съсипе Атомното централа. А колко и какво предвижда да открадне от държавния бюджет, тоест от нашия джоб, е друг въпрос, обобщава Румен Петков.


От ПП АБВ настояват да се даде публичност на този процес, да се знаят неговите автори, които действат зад гърба на обществото, а вероятно и на българското правтилество, и второ – процесът да бъде спрян веднага! Другото, според тях, е престъпление към енергийната сигурност на България.
„Понеже се правят много коментари и анализи за това, че Унгария започва строежа на нова атомна мощност – ако се направи сравнителен анализ ще се види , че в Унгария цената на тока е най-ниска и то затова, че тяхната енергийна система внушава сигурност, внушава усещане за развитие.
Ние пропуснахме 20 години в развитието на нашата енергийна система. Днес първи блок на АЕЦ Белене щеше да е в експлоатация и пред пуск да е втори блок… За 2 години Унгария направи това, което ние пропуснахме да направим в продължение на 15 години. И затова второто ни настояване е правителството и Народното събрание да набележат хронограма по довеждане на процедурата до краен резултат в определяне на стратегически инвеститор и рестартиране на проекта АЕЦ Белене. Видяхме, че всички внушения в Европа за газовите връзки и изграждането на нови ядрени мощности, са дълбоко престъпни към българския национален интерес. И в това престъпление участваха български политици“, коментирав заключение Румен Петков.
Той припомни, че от ПП АБВ са извадили поименно хората, които са обяснявали, как няма да се състои Турски поток, как няма да има такава връзка, как ние ще си вземаме газ от трети източници, но турски поток е пред пускане, в резултат на което България, която е стратегически партньор чрез Трансгаз и Булгаргаз на Газпром и на Русия, ще си купува руски газ от Турция. Което, според него, ще оскъпи цената на синьото гориво за бита и икономикта.
Не бива да допускаме това да се разгърне и на територията на атомната енергетика, призовава лидерът на ПП АБВ.
От партията искат публичност на процеса, да се знаят неговите автори, да им се потърси административна и управленска отговорност, да бъдат отстранени веднага от управлението на енергийния холдинг и на енергетиката като цяло.
Моето впечатление е, че ръководството на АЕЦ Козлодуй се противопоставя на такъв проект. Не доумявам, как в Народното събрание никой не поставя този въпрос, което е абсурдно!? ..
Никой да не се интересува от престъплението на века в енергетикта, след спирането на АЕЦ Белене. За това няма разумно, няма никакво обяснение. Затова ние от АБВ искаме спирането на този процес веднага, за да разбере системата на ерегетиката и ангажираните в нея хора, че има държава, която цели гарантиране на енергийната сигурност в средносрочен план, категоричен бе Румен Петков.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: