Георг Спартански: Нека политиците ни направят така, че да се чувстваме горди, произнасяйки името България – /снимки/

22.09.2018 11:48

Обявяването на независимостта е поредният акт на младата българска държава за нейното утвърждаване и поредният акт на стремежа на поколения революционери и целия българския народ за териториално, политическо и национално обединение. Това каза в словото си по повод Деня на Независимостта кметът на Община Плевен Георг Спартански. Той отбеляза, че идеята за Мизия, Тракия и Македония – тоест за България в трите си етнически части, като самостоятелна горда и независима държава, продължава да живее, а събитията, които следват броени години след това, показват, че историята има своя логика. Независимо от това, че един плюс е за сметка на друг минус, ние следва да отбелязваме тази независимост, като един от актовете, чрез които българската дипломация постига победа на полето на преговорите, а не на полето на оръжията, където пък българската армия никога не се е посрамвала, каза още в словото си градоначалникът.

Спартански посочи, че това дали сме свободни и независими е въпрос на преценка. „Всеки има правото да я направи, а изводите ще останат за всеки от нас. А пътят оттук нататък за България е към независима и свободна държава, която да взема решенията в собствения си двор, а не под диктата на тогавашните Велики сили или сегашните големи политически сили. Първото и водещото следва да бъде българският национален интерес, интересите на хората, на нацията, на държавата.

Искам да вярвам, че днешните политици и тези, които идват след тях, ще направят всичко необходимо, за да отговорят на обществените очаквания, на очакванията на собствения си народ, така че да се чувстваме горди, когато произнасяме името България и със самочувствие да заставаме редом с всички други европейски и световни народи. В това е смисълът на обявяването на независимостта, на този идеал, който ние следваме и би следвало в годините да отстояваме“, подчерта Георг Спартански.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: