35 пациенти с дисекация на аортата са оперирани досега в УМБАЛ „Сърце и мозък“ – Плевен

19.09.2018 14:28

Денят на информираността за аортната дисекация – 19 септември, бе отбелязан в УМБАЛ „Сърце и мозък“ – Плевен. На 19 септември през 2014 г. седемнадесет скандинавски пациенти, преживели операция по повод аортна дисекация, решават да поставят основите на доброволната организация с идеална цел и по този начин да подадат ръка на други, страдащи от заболявания на аортата, техните семейства и да постигнат информираност сред максимален брой хора. На пресконференция медицинският директор на болницата и началник на Клиниката по кардиохирургия там проф. д-р Владимир Данов сподели пред медиите повече за заболяването и причините за него, а също така разказа за историята на деня на информираност. Той посочи, че през 2018 г. страните, които отбелязват деня на информираност – 19 септември, са 13, сред които и България, а мотото е “Днес е добър ден”.

Проф. Данов обясни, че дисекацията на аортата представлява заболяване с много висока смъртност, засягащо 5/1000 души. Честотата на аортната дисекация е 5 пациента на 1000 души население в индустриалните страни, като средна възраст е 63 години, а в 65% е най-честа при мъжете. Смъртността е изключително висока, 40% загиват веднага след началото на симптомите, +1% на всеки изминал час след това. Представлява разслояване на стената на най-големия кръвоносен съд в човешкото тяло и възможност за последващото му разкъсване и летален изход. Това заболяване все още е диагностицирано в последните му етапи на развитие, когато вече са настъпили увреждания и на вътрешните органи. Огромна част от заболелите загиват по път за лечебното заведение, не преживяват оперативното лечение или изобщо нямат достъп до медицински услуги. Методите на лечението са изключително напреднали, но информираността сред обществото е изключително ниска в световен мащаб. Сред рисковите фактори за заболяването специалистът открои атеросклеротичните промени на аортата, недобре лекуваната хипертонична болест на сърцето, тютюнопушенето, както и употребата кокаин.

Проф. Владимир Данов отбеляза, че само за 19 месеца от откриването на УМБАЛ „Сърце и мозък“ – Плевен във високотехнологичната болница са оперирани 35 пациенти от цялата страна – най-често възрастни хора с атеросклеротични изменения на аортата и дългогодишни хипертоници. „Много пациенти игнорират факта, че имат високо кръвно и си пият лекарствата нередовно. Тези хора трябва да знаят, че в продължение на няколко дни лекарството има едно ниво в кръвта, което поддържа, но след това се получава обратният ефект – кръвното скача бързо и тогава идва опасността от разкъсване на аортата“, сподели началникът на Клиниката по кардиохирургия. Затова информираността за аортната дисекация е от огромно значение – това състояние е животозастрашаващо и голяма част от пациентите не стигат до болнично лечение, каза още той.

Пред медиите той представи трима от пациентите на УМБАЛ „Сърце и мозък“ – Плевен, претърпели операция вследствие на аортна дисекация. Румен Върбанов от Свищов постъпва в Клиниката по кардиохирургия през февруари, след като внезапно почувствал болки в сърдечната област и изгубил съзнание. Транспортиран е в УМБАЛ „Сърце и мозък“ – Плевен, където му е направена успешна операция. Пациентът не скри отличните си впечатления от условията в болницата и професионализма на нейния персонал – и медицинският, и обслужващият. Положението тук е далеч по-различно от това в държавните болници, категоричен е Румен. Той не скри, че преди не е знаел нищо за това опасно заболяване. За съжаление, както повечето българи, аз съм немарлив към здравето си и допреди 2-3 години никога не бях посещавал болница. Всичко се случи внезапно, макар че вероятно преди това съм имал някакви симптоми, които е можело да бъдат проследени“, каза още той.

Усетих топли вълни по тялото си и първата ми мисъл бе, че умирам, спомня си Величко Величков от село Ряховците, община Севлиево, който е опериран след аортна дисекация на 6 юли. Все още не са минали три месеца от операцията, но се чувствам чудесно, с усмивка споделя пациентът. Ваньо Тодоров от Русе бе третият пациент, представен днес пред медиите по време на Деня на информираност за аортната дисекация. Бях на работа, когато почувствах едно разкъсване в областта на гърдите, успях да седна на един стол и повече не помня нищо – колегите ми казаха, че съм изгубил съзнание и дишането ми е спряло, разказа той. Русенецът е транспортиран първо в Спешното отделение на болницата в дунавския град, установено е, че има аортна дисекация и постъпва за операция в УМБАЛ „Сърце и мозък“ – Плевен. Както се вижда, сега съм жив и здрав и се чувствам отлично, каза той.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: