Програми за обучение в български университети, сред които и МУ – Плевен, бяха представени в Ливан

19.09.2018 17:15

Председателят на АБВ Румен Петков проведе разговор с представители на Министерството на образованието на Ливанската република. Това стана по време на визита на Петков в столицата на известната „като люлката на цивилизацията“ близкоизточна държава Бейрут. Срещата е в продължение на инициативата на Алтернатива за българско възраждане за възобновяване на политическите и икономически контакти с арабските страни.
По време на нея Румен Петков и придружаващата го делегация, в която участват г-н Ахмед Аладин – Председател на Ливанско-Българския съвет и експертът за арабските страни на ПП АБВ Анастас Терзобалиев, представиха пред временно изпълняващия длъжността министър на образованието на Ливан Фади Ярак и неговия експертен екип програми за обучение в редица български университети. Сред тях са Аграрния университет в Пловдив, Тракийския университет в Стара Загора, Лесотехническия университет в София и медицинските университети в Плевен и Варна.
Председателят на АБВ е отправил покана към ръководството на Министерството на образованието на Ливан негови представители във възможно най-кратък срок да посетят България и да се запознаят на място с възможностите на българските университети за подготовка на чуждестранни студенти, която е била приета от Фади Ярак. Идеята е приемът на студенти, специализанти и докторанти от Ливан и други държави от Арабския свят, да започне още през следващата академична година. В тази връзка Петков припомни пред своите домакини, че в годините назад няколко хиляди ливански студенти са получили качествено образование именно в България, традиция, която по думите му може и трябва да бъде продължена.
От своя страна изпълняващият длъжността министър на образованието на Ливан Фади Ярак пък заяви, че ще изпрати покана чрез Румен Петков и председателя на Ливанско-Българския съвет Ахмед Аладин до ректорите на университетите в България, да представят учебните си заведения и продукт по време на изложение, посветено на образованието, което ще се проведе в Ливанската република през ноември месец тази година. Форумът се посещава ежегодно от над 20 000 души.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: