Велоприключението „Дунав Ултра“ триумфира на Черноморския бряг

13.09.2018 16:02

Велосипедистите-любители Вяра Кръстева (19), Евгени Минчев (28), Мартин Николов (27) и братята Калин(26) и Ивайло(31) Русеви, бяха последните участници достигнали успешно крайната точка на тазгодишния колоездачен преход „Дунав Ултра“.
В маратонскoто 670-км вело-предизвикателство под наслов Teamwork (екипна работа), се впуснаха 31 колоездачи-аматьори от цялата страна, както и трима велоентусиасти от съседна Румъния. Всички те стартираха на 7-ми септември от Стамбол капия, старата порта на гр. Видин, и преминаха през общо 90 населени места в близост северната граница на България, за да популяризират велотуризма по поречието на река Дунав у нас и едноименния веломаршрут „Дунав Ултра“.
Лично кметът на гр. Видин Огнян Ценков даде началото на “Дунав Ултра” прехода, изразявайки задоволство, че градът има възможност да домакинства на тази „изключително интересна“ – по неговите думи инициатива. Общините Русе, Силистра и Белене също подкрепиха активно Дунав Ултра проекта, спомагайки за популяризирането на уникалното по рода си събитие и едноименния веломаршрут.
След старта във Видин, и по време на придвижването си в посока гр.Русе, гр.Силистра и Черно море, всеки участник имаше опция да следва свое собствено индивидуално темпо и скорост. Колоездачите избираха предварително дали да стартират велоприключението в категории от екипи по „двама“, „четирима“ или „индивидуално“. Форматът допусна участието и на собствени съпорт-автомобили, а преходът нямаше състезателен елемент.


По време на събитието участниците във всички дисциплини преминаха през и споделиха в Интернет стотици снимки от някои от емблематичните за веломаршрута „Дунав Ултра“ места сред които: Крепост Баба Вида, гр.Видин, мемориал-паметник Христо Ботев, гр.Козлодуй, античен град Улпия Ескус, района в близост о-в Персин, гр.Белене, църква Света Троица в гр.Свищов, Статуя на свободата в гр. Русе, крепост Трансмариска, гр.Тутракан и мемориал T-34 в дунавския парк на гр.Силистра.

Въпреки, че инициативата нямаше за цел да насърчава рекорди, беше записан и такъв – пълната дистанция на прехода беше измината за най-кратко време от варненския тандем коломаратонци Даниел Донев/Светослав Андреев. Тяхното време е 38:00:00 часа, а лично кметът на с. Дуранкулак Веселин Йорданов очакваше колоездачния екип в полунощ, за да подпечата и връчи специално подготвени сертификати. 

По време на „Дунав Ултра“ прехода всички колоездачни екипи, които бяха заявили че планират 48-часово изминаване на маршрута, носиха през цялото време специални GPS предаватели, чрез които придвижването им можеше да се следи в реално време в Интернет.

Жители на дунавски села пък посрещаха пътешествениците с много настроение, в народни носии и с домашно приготвени баници, качамак и айран. Импровизирани пунктове бяха изградени в и около селата Лесковец, Остров, Горни и Долни Вадин и Крушовене.

Екипи с дронове, камери и фотоапарати заснеха някои от най-интересните моменти по време на проявата, а материалът ще послужи за създаване на кратки видеа популяризиращи някои от най-интересните места по поречието на река Дунав в България – информираха организаторите.

Очаква се до края на м.септември да бъде обявена датата за “Дунав Ултра” събитието през 2019-та г., като заради очаквания висок интерес и предвид специфичната логистика, броят на стартиращите ще бъде ограничен до 100.

Дунав Ултра: Teamwork
#тагове:

НАЙ-НОВИ: