Направиха първа копка за изграждане на канализационна и водопроводна мрежа в село Буковлък

11.09.2018 12:41

Днес бе направена първа копка по обект „Изграждане на канализационна и съпътстваща водопроводна мрежа с. Буковлък, община Плевен (етап I)”, част от мащабния проект „Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия”. Ще припомним, че проектът, финансиран от ОП „Околна среда 2014 – 2020“, Приоритетна ос 1 „Води“ с Договор № Д-34-5/18.01.2017 г., е на стойност е 117 150 300,52 лв., безвъзмездната финансова помощ възлиза на 87 911 636,37 млн. лв. Срокът за изпълнение е 36 месеца.

На церемонията днес на входа на село Буковлък присъстваха областният управител Мирослав Петров, кметовете на Долна Митрополия и Плевен – Поля Цоновска и Георг Спартански, Евгени Петров, представител на Рутекс ЕООД, кметът на Буковлък Росен Русанов, комисар Станислав Атанасов, директор на РДПБЗН-Плевен, екипът на проекта от двете общини и други.

През първия етап на обект „Изграждане на канализационна и съпътстваща водопроводна мрежа с. Буковлък, община Плевен” ще бъдат изпълнени: рехабилитация на главни водопроводни клонове с дължина 3478 м, изграждане на нова второстепенна водопроводна мрежа с дължина 229 м и рехабилитация на второстепенна водопроводна мрежа с дължина 7409 м, включително и сградни водопроводни отклонения към мрежите; изграждане на битова канализация с главни водопроводни клонове с дължина 2774 м и второстепенни канализационни клонове с дължина 7632 м, включително и сградни канализационни отклонения. Изпълнител на обекта е Аква билд ЕООД.

След водосвет, отслужен от плевенски свещеници, кметът Георг Спартански поднесе своя поздрав за началото на строителните работи като подчерта, че е по-важно с патос да се говори на финала на проекта, когато всичко е изпълнено.

Градоначалникът подчерта, че проектът за водния цикъл на Плевен и Долна Митрополия, който обхваща и селата Ясен и Буковлък, е един от четирите приоритетни държавни проекти. След няколко дни същата церемония, както днешната, ще бъде направена в село Ясен, избран е и изпълнителят на пречиствателната станция, към която ще се отвеждат и преработват отпадните води на 130 000 жители на двете общини, стана ясно още от думите на Спартански. Той пожела лека работа на строителите и проектът да бъде доведен до успешен край.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: