Откриха новата академична година в Медицински университет – Плевен

10.09.2018 15:12

 

rbt

С полагане на академична клетва днес от 511 първокурсници започна новата учебна година в Медицинския университет в Плевен. Сред официалните гости на тържественото откриване в зала „Магнум” на Втора клинична база бе и председателят на Общинския съвет Мартин Митев, който поздрави студентите и преподавателите от името на местния парламент.

rbt

„За 44-ти път в своята история Медицинският университет в Плевен посреща своите първокурсници. За мен е истинска чест отново да Ви поздравя от името на Общинския съвет и лично от свое име с тържественото откриване на академичната 2018/2019 година! За нас и за всички Вас този ден е наистина специален!“, се казва в поздравлението от председателя на ОбС – Плевен Мартин Митев. В него се посочва още, че авторитетът на висшето учебно заведение е резултат от дългогодишен труд на поколения прекрасни преподаватели, на техния професионализъм и всеотдайност да дават знания и подкрепят професионалното израстване на своите студенти. На ръководството на Университета Медицинския университет, на всички преподаватели и студенти Мартин Митев пожела здраве, лична и професионална удовлетвореност.

btrmdn

Всички новоприети студенти, при влизането си в залата, получиха днес свитъци с химна на академичната общност Gaudeamus, който прозвуча и при посрещане на академичното ръководство. Първото обръщение към първокурсниците направи проф. Маргарита Александрова – зам.-ректор по учебната дейност, която в качеството си на водещ на тържествената церемония представи академичното ръководство на вуза. След кратка видео презентация, посветена на успехите на Университета, приветствие отправи и ректорът на МУ – Плевен проф. д-р Славчо Томов. В обръщението си той посочи, че да си част от академичната общност е не само чест и привилегия, но и огромна отговорност – към семейството, към близките, към преподавателите, и пожела на всички първокурсници „На добър час!“ и успешна академична 2018/2919 година.

За първа година сред първокурсниците в специалност „Медицина“ на вуза има четири с максимален бал 36.00, които са възпитаници на две от елитните гимназии в град Плевен – МГ „Гео Милев“ и ДФСГ „Интелект“. Това са Елица Кръстева, Екатерина Ватева, Кристина Пеева и Марина Димитрова, които отговориха на приветствието на проф. д-р Томов от името на новоприетите студенти.

rbthdr

На тържественото откриване на новата академична година всички първокурсници на МУ – Плевен за първи път станаха част и от нововъведения ритуал за полагане на академична клетва, която ги прави морално съпричастни към основните ценности и мисията на Университета, към Етичния кодекс и академичните традиции. Той бе въведен на 19 февруари 2018 г., когато официално стартира учебната година за новоприетите чуждестранни студенти.

Снимки и информация: ОбС-Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: