Албанска кларинетистка се представя днес на „Есен Джаз фест” в Плевен

08.09.2018 8:31

Днес е вторият ден от програмата на Международния „Есен Джаз фест” в Плевен. Концертната програма започва в 19.00ч. в парка на РИМ – Плевен, където ще се представи групата FLY WE TO THE MOON (България). Една от сравнително редките появи на групата на сцена през последните две години, участието на Fly We To The Moon в „Есен Джаз Фест“ е част от линията, която фестивалът заяви още на първото си издание с изпълнението на „Infusion” от Теодосий Спасов и Иван Шопов, Nocktern и Surbahar – портрети на водещи български формации, творящи на границата между джаза и авангардната електронна и електроакустична музика. Подобно за Hakos Trios, и Fly We To The Moon имат два основни варианта: по-често трио (Росен Захариев – тромпети, перкусии, електроника, Александър Даниел – барабани и Тодор Стоянов – клавишни, електроника) и понякога квартет (с Георги Дончев на контрабас). Групата е част от лейбъла и кръга музиканти-новатори Big Banda и е представяна на почти всички водещи форуми за неконвенционална музика у нас, както и на различни сцени в Германия, където Тодор Стоянов и Георги Дончев живеят. В рамките на платформата „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, почетен селекционер на програмата на „Есен Джаз Фест“ за втора поредна година и медиен партньор на фестивала, преди три години Fly We To The Moon участваха в специален сценичен джем сешън с британските електро-джаз ветерани Eyebrow (Бристъл), а само преди няколко седмици Росен Захариев и Александър Даниел свириха в трио с ганаеца Аюуне Суле от групата на Кинг Аишоба на фестивалите „Джаз на село“ (Камен бряг) и „Варненско лято“.

От 20.30ч. отново там ще се изяви ILIRE AVDIU QUARTET (Косово – България). Албанската кларинетистка, композиторка и преподавателка по музика от Прищина Илире Авдиу пристига за първи път в България точно година след излизането на дебютния й албум A Night In Pristina.

Едно от интересните имена на младата косовска джаз сцена, Илире Авдиу съчетава в пиесите си класическите джазови кодове с оригинална композиторска мисъл и фино преплетени албански фолклорни мелодии. По продукцията на албума й е работил Ален Хаджистефанов от Скопие, водещ тон-инженер със завидна биография не само на Балканите, но и отвъд Атлантика, а за българската сцена Илире Авдиу е открита от музикалната платформа Balkans – Ways To Friendship.

В Плевен Илире ще представи музиката си заедно с българските музиканти Станислав Арабаджиев (пиано), Стефан Горанов (барабани) и Михаил Иванов (контрабас) – група, създадена специално за събитието и включваща водещи български джазмени от последните две поколения, свързани по един или друг начин с „Есен Джаз Фест“. Припомняме, че Станислав Арабаджиев участва миналата година на фестивала като пианист на групата на Венци Благоев, а Стефан Горанов, чиято връзка с Плевен е още по-дълбока и изначална, представи групата си на фестивала „Джаз в Галерията“, предшественик на „Есен Джаз Фест“, през 2016г. Михаил Иванов пък (също възпитаник на Грьонингенската консерватория, както и други участници тази година) е познат у нас като басист на няколко интернационални формации, с които е свирил на всички големи фестивали в България през последните години – Jalkan Bazz (Франция/ Босна/ България), „Димитър Бодуров Трио“ (Холандия/ България), „Мартин Любенов Трио“ и др.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: